În regiunea transnistreană a fost instituită „starea excepțională în economie”. Krasnoselski: Nimeni nu știe dacă va fi sau nu gaz
Full Article 5 minutes read

În regiunea transnistreană a fost instituită „starea excepțională în economie”. Krasnoselski: Nimeni nu știe dacă va fi sau nu gaz

Așa-numitul legislativ al regiunii transnistrene a aprobat, pe 11 decembrie, decretul lui Vadim Krasnoselski prin care să fie instituită „stare excepțională în economie” pe teritoriul Transnistriei. Un anunț în acest sens a fost făcut de postul local de televiziune Pervîi Pridnestrovskii. Menționăm că, potrivit decretului semnat de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, starea excepțională în economie este introdusă pe o perioadă de 30 de zile.

Postul local de televiziune a anunțat că „Sovetul Suprem de la Tiraspol” a aprobat decretul semnat de liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski privind declararea stării „excepționale în economie” în regiunea transnistreană.

„Niciun oficial nu poate spune acum cu siguranță: va fi gaz sau nu va fi”, a comunicat Vadim Krasnoselski, potrivit TSV Pridnestrovie.

Totodată, Krasnoselski a venit și cu o „avertizare” către liderii locali: „Nu veți avea sărbători de Anul Nou. Vom lucra toți – toți funcționarii, toți responsabilii – cu sarcini clare. Mai sunt câteva întâlniri înainte, în cadrul cărora vom clarifica acțiunile tuturor funcționarilor în diverse situații, tot ce ține de sarcini și probleme. Totuși, vă rog să nu vă descurajați. Sunt șanse. Cred că există suficient bun simț pentru a înțelege că trebuie să fie menținute fluxurile existente, furnizarea actuală și să fie asigurare și cu gaz și cu energie electrică și pentru malul stâng și cel drept”.

Pe timp de „stare excepțională în economie”, potrivit decretului, se vor aplica mai multe „măsuri excepționale”, printre care: „adoptarea unor decizii pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și alte resurse energetice”, „crearea condițiilor pentru formarea rezervelor de stat de resurse energetice”, „stabilirea unui regim special pentru achiziționarea de gaze naturale și alte resurse energetice”, „interzicerea exportului de resurse energetice de către organizațiile energetice”, „stabilirea priorității în finanțarea măsurilor pentru protejarea vieții și sănătății cetățenilor”, „stabilirea unor restricții privind desfășurarea anumitor tipuri de activități economice și financiare, inclusiv transferul de mărfuri și prestarea de servicii”.

Despre intenția de a introduce „stare excepțională în economie” pe teritoriul regiunii transnistrene s-a anunțat pe 6 decembrie. Așa-zisul „Consiliu de securitate” a fost cel care a propus instituirea, pe fundalul posibilității de întrerupere a livrărilor de gaze naturale către regiune. Se menționa că organul legislativ local va examina propunerea în data de 11 decembrie. Detalii AICI.

***

Menționăm că gazul rusesc livrat în Europa, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană, tranzitează teritoriul ucrainean, iar contractul de tranzit dintre Federația Rusă și Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul respectiv, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei.

În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană.

Pe 20 noiembrie 2024, Victor Parlicov – la acel moment ministru al Energiei – a anunțat că a fost invitat de Gazprom la discuții, la Sankt-Petersburg. Subiectul prioritar al discuțiilor, a comunicat Parlicov, va fi furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025. Detalii AICI.

Tot pe 20 noiembrie, premierul Dorin Recean a declarat că la întrevederea de la Sankt-Petersburg „vor fi negocieri în ceea ce privește cum asigurăm fluxul de gaze naturale către regiunea transnistreană” și a adăugat că livrările sunt importante inclusiv pentru cetățenii care locuiesc pe malul drept al Nistrului „pentru că asta ne asigură cel mai mic tarif la energia electrică”. Detalii AICI.

Pe 25 noiembrie a avut loc întrevederea dintre Parlicov și președintele Gazprom Alexei Miller. Pe 27 noiembrie, Parlicov a spus că Gazprom leagă subiectul livrărilor de gaze pentru malul stâng al Nistrului, prin rută alternativă – prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept. Parlicov a mai declarat că Gazprom urmează să transmită o decizie la acest subiect. „Eu cred că scenariul realist este că vor fi limitate volumele de gaze pentru malul stâng”, a adăugat el. În același timp, Parlicov a spus că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Detalii AICI.

Pe 4 decembrie, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că, în cazul în care Gazprom va întrerupe livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va asigura furnizarea acestora, însă nu gratuit. De asemenea, vicepremierul a adăugat că Guvernul ar putea acorda compensații pentru locuitorii regiunii în cazul unui astfel de scenariu. Detalii AICI.

Pe 5 decembrie, în contextul situației energetice din țară, premierul Recean a solicitat demisia ministrului Energiei Victor Parlicov, directorului general al Energocom Victor Bînzari și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz Sergiu Tofilat. Oficialul a precizat că preia temporar portofoliul de ministru al Energiei și va cere instituirea situației de urgență în energetică din 16 decembrie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: