În regiunea transnistreană cresc tarifele la gaz, apă și încălzire, începând cu anul viitor

Tarifele la gaz, apă și încălzire din regiunea transnistreană se vor majora în anul 2025. Executivul nerecunoscut de la Tiraspol a aprobat pe 27 mai tarifele pentru serviciile comuncale care se vor aplica anul viitor. 

Potrivit executivului local din regiunea transnistreană, la stabilirea tarifelor pentru resursele energetice s-a ținut cont de indicatorii de inflație planificați și de bilanțul energetic aprobat pentru 2025.

Unul dintre documentele elaborate propune stabilirea, pentru 2025, a plafoanelor tarifare pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice, alimentării cu apă și eliminării apelor uzate la nivelul tarifelor justificate din punct de vedere economic, care au suferit modificări ascendente. În același timp, pentru a preveni creșterea cheltuielilor populației pentru plata utilităților consumate, în bugetul pentru 2025 va fi păstrat mecanismul de susținere a cetățenilor de către stat (regiunea transnistreană – n. r.). Diferența dintre tariful real și cel aplicat populației va fi suportată de stat”, se arată într-un comunicat publicat de executivul local.

Reprezentanții executivului nerecunoscut de la Tiraspol au comunicat că tarifele la gaz pentru organizațiile bugetare vor sporti cu 7,6% din cauza creșterii costului de transport al gazelor naturale. Pentru consumatorii industriali și alți consumatori, creșterea va fi de până la 1% din același motiv.

Iar pentru populația din regiunea transnistreană, tarifele vor rămâne la nivelul din 2024.

Tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici va crește cu 4,8% și va fi de 0,87 „ruble transnistrene” (1 leu) pentru 1 kWh.

Pentru toate categoriile de consumatori, prețul serviciilor de alimentare cu apă va crește cu 4,5%, iar cel al serviciilor de canalizare – cu 19%. Acest lucru se datorează creșterii costului energiei electrice și proceselor inflaționiste.

Tarifele pentru încălzirea centralizată vor crește, de asemenea, cu 10%.

Iar tariful apei folosite la irigații va rămâne la nivelul din acest an – 1,74 „ruble transnistre” (aproximativ 2 lei) pe metru pătrat.

***

Amintim că acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. Țara vecină, care de mai bine de doi ani se confruntă cu invazia rusă, nu intenționează să prelungească acordul.

Ministrul Energiei Victor Parlicov a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea pregătirii unei soluții alternative pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii transnitrene după 2024. O astfel de soluție este un coridor vertical de gaze care include Grecia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.

Menționăm că în acest an Moldova a aderat la proiectul „Coridorului vertical de gaze”, care participă deja Grecia, Bulgaria, România și Ungaria. Acesta urmează traseul gazoductului transbalcanic, care merge din Ucraina până în Grecia în sens invers.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură video

Guțul, prima reacție după ce procurorii au cerut să fie condamnată la 9 ani de închisoare

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susține că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea afirmă că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală. Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, a declarat după ședința în care au fost susținute pledoariile finale că speră într-o „decizie corectă”, care să o recunoască nevinovată.

„Până în 2023, până în momentul în care eu am devenit bașcan al autonomiei găgăuze, toți au uitat. Cu părere de rău, din peste 20 de colaboratori de monitorizare ai biroului central al Partidului Șor, doar eu am ajuns pe banca acuzaților și, pentru companie, Svetlana Popan. Evident că este un dosar politic, dacă nu ar fi fost statutul meu, nu și-ar fi adus aminte ca și de alți colegi, ce au trecut din statutul de învinuit în cel de martor. Chiar și cei cu un statut mai mare în ierarhie, colegi de-ai mei, sunt martori, iar eu, secretară a Partidului Șor din 2022, sunt judecată”, a declarat Evghenia Guțul.

„Ei au nevoie de Guțul în calitate de inculpată” – așa a comentat bașcana solicitarea procurorilor, care au cerut marți ca aceasta să fie condamnată la 9 ani de închisoare, iar fosta sa colegă de partid, ex-secretara Partidului „Șor”, la 8 ani.

„Am anticipat această (nr.red: solicitare), pentru că încă din prima zi în care domnul Iepure a preluat cazul meu, mi-a fost clar că așa vor cere. Astăzi, Guțul este folosită ca un exemplu de pedeapsă publică — o persoană care va fi un exemplu pentru cei din opoziție că nu trebuie să meargă împotriva actualei puteri. Astăzi, Guțul reprezintă acea față care poate fi bătută, arătată. Desigur, decizia finală aparține judecătorului”, a declarat Guțul.

Bașcana a menționat că se așteaptă în continuare la o „decizie corectă”. Rugată de presă să explice ce înseamnă acest lucru, Guțul a declarat: „Contez pe faptul că judecătorul mă va recunoaște nevinovată”.

Ea susține că acuzarea nu ar fi prezentat probe convingătoare în instanță, ci doar afirmații nefondate: „Problema este că nu au prezentat niciun fel de probe: eu presupun, eu am auzit, la nivelul bârfelor”.

Amintim că procurorii au cerut, pe 1 iulie, o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru fosta secretară a Oficiului Central al ex-partidului „Șor”, Svetlana Popan, a anunțat procurorul de caz, Cristina Gladcov. Potrivit acesteia, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare.

Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei. Procurorii au declarat pentru presă că au demonstrat „pe deplin” vinovăția Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan în instanță.

Următoarea ședință în dosarul în care este vizată Evghenia Guțul este programată pentru 3 iulie, dată la care ar putea fi pronunțată și hotărârea instanței.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: