În Ucraina au intrat în vigoare noile prevederi ale legii privind limba de stat. Ce presupune acest lucru?
Full Article 2 minutes read

În Ucraina au intrat în vigoare noile prevederi ale legii privind limba de stat. Ce presupune acest lucru?

În Ucraina, începând cu 16 iulie au intrat în vigoare noile prevederi ale legii privind limba de stat, informează portalul Hromadske. Astfel, excursiile, concertele și spectacole, publicarea cărților, difuzarea filmelor trebuie să fie preponderent în limba ucraineană.

Potrivit noilor prevederi, concertele, evenimentele culturale și artistice trebuie organizate numai în limba ucraineană. Excepție de la regulă fac parte cântecele fonogramele, precum și dacă utilizarea unei limbi străine este ideea creativă a organizatorului evenimentului.

În teatrele de stat, spectacolele trebuie să fie însoțite de o traducere în ucraineană – cu subtitrări, sunet sau în orice alt mod. În teatrele private, această regulă poate să nu fie respectată.

Anunțurile, afișele, broșurile și biletele de intrare la evenimentele culturale și artistice trebuie să fie numai în limba ucraineană. Poate fi utilizată o altă limbă dacă textul nu este mai mare ca volum și dimensiune decât cel redactat în ​​limba de stat.

Toate informațiile din galerii, muzee și centre de expoziții trebuie să fie în limba ucraineană. Descrierile pentru obiectele de muzeu pot fi duplicate într-o limbă străină dacă sunt situate sub sau în dreapta textului principal și sunt tipărite cu un font mai mic.

Noile reguli se aplică și serviciilor turistice și de excursii. Tururile care nu sunt în limba ucraineană pot fi efectuate numai pentru străini sau apatrizi. Această regulă se aplică atât instituțiilor publice, cât și celor private.

Filmele și serialele trebuie să fie numai în limba ucraineană, dublate în limba ucraineană sau să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. Totuși, sunt și unele excepții.

Editorii trebuie să publice cel puțin 50% din cărți în limba ucraineană pe parcursul anului. Și în magazine sau în orice alte unități în care se vând cărți, cel puțin jumătate dintre acestea trebuie să fie în limba ucraineană.

Oricine dorește să ocupe o funcție publică trebuie să promoveze un examen de cunoaștere a limbii ucrainene. În baza rezultatelor obținute, se eliberează un certificat. Certificatele vor avea diferite niveluri de dificultate în funcție de poziția pe care persoana intenționează să o ocupe. Vor fi trei categorii – A, B și C.

Persoanele care vor încălca noile prevederi se pot alege cu un avertisment sau cu o amendă de la 3400 la 8500 de grivne.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: