36 de cetățeni ai Republicii Moldova au ajuns astăzi în țară, după ce au fost evacuați din Fâșia Gaza. În regiunea devastată de război mai rămân, însă, alți 18 cetățeni ai țării noastre, care așteaptă pentru a fi evacuate. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Mihai Mîțu, pe 9 noiembrie. Autoritățile de la Chișinău au dat asigurări că depun toate eforturile necesare pentru a repatria toți moldovenii din Fâșia Gaza care își doresc acest lucru.
„Repatrierea nu s-a produs în totalitate. Mai avem un număr de persoane care se află la moment în Gaza. (…) Vom continua efortul să-i evacuăm de acolo în următoarele zile. Punctul de trecere a fost sistat pentru o perioadă de timp. Acum s-au reluat aceste operațiuni de evacuare. Sperăm că în scurt timp și acești cetățeni vor ajunge în Republica Moldova. Noi vom continua efortul în acest sens”, a declarat Mihai Mîțu.
Oficialul susține că în jur de 18 persoane, care au dorit să se evacueze, au rămas în Gaza din diferite motive. Mîțu dă asigurări că autoritățile se află în contact permanent cu aceștia.
„Din varii motive, nu au putut să se evacueze în momentul în care am inițiat această operațiune de evacuare. Plus, mai durează și procedura de autorizare cu autoritățile israeliene și egiptene pentru cei care sunt supuși evacuării. Despre acest fapt vom comunica suplimentar, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a mai precizat Mîțu.
Menționăm că cele 36 de persoane originare din Republica Moldova, care au fost ajutate de autoritățile române să părăsească Fâșia Gaza, au ajuns la Chișinău pe 9 noiembrie. Acestea au fost întâmpinate inclusiv de către premierul Dorin Recean. Secretarul de stat Mihai Mîțu a precizat că repatrierea acestora a fost posibilă inclusiv grație ajutorului țărilor partenere – România, Ucraina, SUA, Egipt și Israel. Oficialul a menționat că cetățenii moldoveni repatriați vor beneficia de tot sprijinul necesar.
„Urmează să le oferim toată acomodarea necesară și integrarea, în așa fel încât aceștia să se simtă aici bine și, respectiv, să poată depăși acest moment psihologic prin care au trecut”, a mai precizat Mîțu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!