Medgadget

Încă 62 de persoane au fost externate, după ce au învins coronavirusul

Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost externate 62 persoane diagnosticate anterior cu COVID-19. În total, 1334 persoane au fost tratate, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în dimineața zilei de 2 mai.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19,  au fost internați 41 pacienți cu suspecție la COVID-19. În total, 815 persoane sunt suspecte la COVID-19, cu forme ușoare ale bolii.

Dintre pacienții confirmați pozitiv, care sunt internați în spitalele din Republica Moldova, 248 sunt în stare gravă (27 persoane se află la respirație asistată), 518 – stare de gravitate medie, iar restul în stare satisfăcătoare.

În tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, se află 815 persoane cu forme ușoare ale bolii, dintre care: 761 au fost testate la infecția  COVD-19 (634  pozitive și 127 negative) restul urmează să fie testate. Din totalul pacienților aflați în tratament la domiciliu, 87 deja sunt în proces de vindecare.

În rândul angajaţilor sistemului de sănătate sunt confirmate 1004 cazuri de infectare, printre care: medici-248, asistenţi medicali-361, felceri-58, paramedici- 1, farmacişti-15, personal auxiliar-321 persoane.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova, din 7 martie până pe 2 mai au fost testați pozitiv cu COVID-19 3980 de oameni. Au fost înregistrate 124 de decese, inclusiv 6 din rândul angajaților din sistemul sănătății.

Bărbații care au învins coronavirusul sunt îndemnați să doneze plasmă sangvină, pentru tratamentul pacienților infectați care se află în stare gravă. Până în prezent, au fost înregistrați 20 de donatori.

Pe 15 mai în Republica Moldova expiră perioada de 60 de zile pentru care a fost declarată stare de urgență, în legătură cu pandemia de COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CSJ își explică decizia prin care a respins votarea repetată la Boldurești: „Doar CEC poate declara alegerile nule”

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a venit cu explicații, după ce pe 14 iulie a admis recursul lui Nicanor Ciochină și a anulat decizia Curții de Apel Nord, care obliga Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar în comuna Boldurești, raionul Nisporeni.

CSJ susține că, potrivit art. 176 din Codul electoral, doar Comisia Electorală Centrală are atribuția de a declara alegerile nule, iar instanțele pot examina doar legalitatea actelor emise de autoritățile electorale.

„Doar CEC este învestită cu atribuția de a declara alegerile nule, iar autoritatea judecătorească nu poate substitui organul electoral central în exercitarea acestei prerogative”, precizează CSJ.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție precizează că a menținut decizia instanțelor anterioare de a anula hotărârile Consiliului electoral din Boldurești și ale CEC privind validarea alegerilor. Instanța a cerut reexaminarea contestației depuse de unul dintre candidați, după ce a constatat „desfășurarea deficitară și formală a activității administrative în examinarea contestației depuse, ceea ce a condus la afectarea dreptului la un proces electoral echitabil”.

Decizia pronunțată de către instanța supremă este irevocabilă.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a precizat că membrii autorității electorale urmează să se întrunească în ședință, în timpul apropiat, pentru a lua o decizie cu privire la alegerile din Boldurești.

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată.

Pe 7 iulie, CEC a decis, unanim, să organizeze votarea repetată în cadrul turului doi – cu aceeași candidați și liste electorale – pe data de 20 iulie.

Pe 14 iulie, CSJ a admis, însă, parțial recursul depus de Nicanor Ciochină și a anulat decizia Curții de Apel Nord, care obliga CEC să organizeze votarea repetată.

Precizăm că, între timp, Nicanor Ciochină continuă să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”, conform deciziei consiliului local. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: