facebook.com / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Încă două persoane din Republica Moldova au decedat din cauza infecției cu COVID-19

Încă două decese în Republica Moldova, provocate de infecția cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani care fusese internat la Institutul de Medicină Urgentă din capitală și o femeie de 71 de ani din Fălești. Ambii pacienți sufereau și de alte afecțiuni. Astfel, bilanțul victimelor a ajuns la 14.

Bărbatul fusese internat pe 30 martie la Institutul de Medicină Urgentă cu pneumonie bilaterală, diabet, boală renală cronică și hipertensiune.

Iar femeia în vârstă de 71 de ani este originară din Fălești. Aceasta fusese spitalizată pe 28 martie, iar pe 2 aprilie starea acesteia s-a agravat, aceasta prezentând febră și pneumonie. Pacienta suferise anterior un infarct miocardic. Deși inițial medicii nu au putut stabili de unde a contractat virusul, ulterior s-a stabilit că aceasta intrase în contact cu nora sa, care revenise din străinătate.

Medicul cardiolog care a asistat pacienta a fost și el transferat într-un spital din municipiul Chișinău.

„Venim cu un apel către cetățeni. Nu ascundeți informația despre contactele pe care le-ați avut cu persoanele revenite din afara Republicii Moldova sau care au fost infectate cu COVID-19. De aceasta depinde și intervenția rapidă în asistența medicală a persoanelor date. Nu doar sănătatea, dar și viața. Depinde și securitatea personalului medical”, a precizat Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății, Viroica Dumbrăveanu a declarat că în prezent, în stare gravă, sunt 80 de persoane. Nouă dintre acestea sunt conectate la aparate de respirație dirijată.

Amintim că pe 17 martie în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență națională din cauza pandemiei de COVID-19.

Până în prezent, în țara noastră au fost înregistrate 752 de cazuri de îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri depistate sunt în Chișinău (265), Soroca (114) și Ștefan Vodă (112). Cazuri de import sunt 98, iar cazuri cu transmitere locală – 654.

Din totalul de persoane infectate, 30 s-au însănătoșit.

Alte 188 de persoane sunt suspecte de infectare și așteaptă rezultatele analizelor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: