NewsMaker

„Cerem să fie vaccinați toți șoferii timp de 7 zile”. Încă o asociație de transportatori se alătură grevei naționale

Asociația Patronală a Profesioniștilor în Transporturi „Transportatorul” declară că se va alătura protestului național al transportatorilor rutieri prin suspendarea rutelor regulate raionale și interraionale, marți, 23 februarie 2021. Totodată, directorul asociației, Anatolie Munteanu, a făcut publice o serie se revendicări adresate autorităților.

Într-o declarație publicată în după-amiaza de 21 februarie, Asociația „Transportatorul” avertizează că sistarea transportului va duce la perturbarea gravă a proceselor economice și sociale în țară:

1. Nu vor putea ajunge la lucru angajații sistemului medical, în special cel auxiliar (surori medicale, oameni de serviciu, paznici, bucătari, laboranți) din mun. Chișinău, din care 1288 din raionul Ialoveni, 855 din Criuleni, 680 din raionul Strășeni – ceea ce constituie practic 98% din tot personalul spitalelor, laboratoarelor și policlinicilor din municipiu;
2. Pot fi oprite rețelele de comerț (vânzători, șoferi, paznici, hamali);
3. Există riscul închiderii stațiilor de alimentare cu petrol (paznici, operatori, vânzători, șoferi);
4. Este posibil să fie oprită activitatea unităților de producție alimentară: fabrici de panificație, lactate, carne și mezeluri (muncitori, hamali, operatori);
5. Există riscul suspendării activității grădinițelor și școlilor (educatoare, dădace, bucătărese);
6. O problemă aparte va constitui activitatea Grădinii Zoologice, o parte din personalul acesteia nu va avea posibilitatea de a ajunge la locul de muncă pentru a asigura hrana și paza animalelor.

Transportatorii solicită autorităților:

1. Vaccinarea în termen de 7 zile a tuturor conducătorilor auto din domeniul transportului public;
2. Asigurarea gratuită cu materiale de protecție, măști, halate, dezinfectant pentru fiecare unitate de transport;
3. Achitarea imediată din bugetul de stat a plăților compensatorii în mărimea salariului mediu pe economie pentru o lună pentru conducătorii auto pentru fiecare lună a pandemiei;
4. Repartizarea motorinei gratuite – necesare pentru activitatea transportului regulat de persoane din rezerva de stat și ajutoarele internaționale.

***

Amintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că nu va renunța la protestul planificat pentru marți, 23 februarie. Decizia a fost luată în pofida faptului că, în ajun, Comisia Națională Excepțională pentru Sănătate Publică (CNESP) a decis suspendarea, până la 28 februarie inclusiv, a prevederii de limitare a numărului de persoane în transportul feroviar, rutier, în trafic raional, local și municipal la 50% din capacitate.

Greva se va desfășura marți, 23 februarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: