Încă o încercare: CSP a anunțat un nou concurs pentru șefia Procuraturii Generale
Full Article 3 minutes read

Încă o încercare: CSP a anunțat un nou concurs pentru șefia Procuraturii Generale

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat un nou concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Decizia a fost luată de membrii CSP, în ședința din 15 aprilie.

CSP a decis în ședința din 15 aprilie să modifice Regulamentul cu privire la modul de organizare și desfășurare a concursului pentru șefia Procuraturii Generale. Instituția susține că modificările operate vor asigura previzibilitate și predictibilitate concursului în speță și vor consolida, în același timp, responsabilitatea individuală și colegială în procesul desfășurării concursului.

Potrivit CSP, candidații la această funcție pot să depună dosarele la concurs până la data de 15 mai, curent, inclusiv, ora 17:00.

„CSP încurajează înscrierea potențialilor candidați pentru participarea într-un concurs competitiv, obiectiv și bazat pe principiul meritocrației”, se arată în comunicatul emis de Consiliu.

Potrivit Regulamentului, după depunerea dosarelor va avea loc proba admisibilității candidaților, aprobarea calendarului de desfășurare a probei interviului, urmată de procedura evaluării externe a procurorilor.

****

Amintim că CSP a anulat rezultatele primului concurs pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. Detalii – AICI. 

Procuratura Anticorupție (PA) și-a exprimat în aceeași zi îngrijorarea față de felul în care a fost organizat concursul pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia. PA susținea că este îngrijorată, inclusiv, de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția nu a dat atunci nume și nici nu a oferit mai multe detalii la cine sau ce se referă, dar a anunțat că va iniția un proces penal. Veronica Dragalin, șefa PA, și-a asumat atunci investigația. Detalii – AICI.

Pe 15 aprilie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a clasat procesul penal privind concursul CSP pentru funcția de procuror general, dar a pornit un proces contravențional pe numele Olesei Vîrlan, membra CSP care l-ar fi depunctat intenționat pe Ion Munteanu, în cadrul concursului. Astfel, Vîrlan ar putea fi amendată și privată să exercite o anumită funcție. Detalii – AICI.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: