NewsMaker / Andrei Mardari

Proces penal, după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Dragalin: Eu îmi asum această investigație

Procuratura Anticorupție inițiază proces penal, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat concursul pentru funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de șefa PA, Veronica Dragalin, pe 1 martie. Dragalin susține că va investiga chiar ea desfășurarea și rezultatele concursului. „Nu am primit indicații, încurajări sau instrucțiuni”, a precizat șefa PA.

„Avem la moment înregistrat și pornit un proces penal. Nu este un dosar penal, este o fază inițială de investigație, înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază legea ne permite să folosim anumite instrumente. De exemplu, putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori în cadrul procesului penal ca să putem ajunge la o soluție. Sunt 2 posibilități – refuzăm pornirea urmării penale pentru că nu sunt probele care să confirme că există bănuiala că o infracțiune a fost comisă sau dispunerea urmărirea penală”, a declarat Dragalin.

Șefa PA a anunțat că a decis să își asume personal această investigație.

„Nu vreau sa pun subalternii în poziția să investigheze un caz așa de sensibil. Acest proces penal ar putea avea în vizor membrii CSP, ar putea fi necesar să fie audiați acești membri, dar și candidații la concurs. Nu cred că ar fi rezonabil să fie vizat un procuror de execuție. De asta o să-mi asum eu această investigație”, a mai spus Dragalin.

Șefa PA a ținut să precizeze că procesul penala  fost inițiat de ea personal, după ce s-a autosesizat. Dragalin infirmă că ar fi primit indicații, încurajări sau, din contra, instrucțiuni pentru a porni un proces penal.

„Vrea sa fiu foarte, foarte clară și bine înțeleasă. Mi-am asumat această decizie fără să mă consult cu cineva. Mai important, vreau să fie foarte clar că mai departe în acest proces o să existe zero influență. Transmit un mesaj foarte clar: nu o sa accept nici măcar un cuvânt sau mod de influențare, deloc. Să va fie foarte clar la toți. Fiecare mesaj pe care îl primesc, indiferent cum, o să fie înregistrat în registrul de influență necorespunzătoare ca să fie foarte bine document”, a spus Dragalin.

Șefa PA susține că, dacă cineva deține informații relevante pentru caz, pot transmite informația doar oficial, în adresa PA, prin poștă, email sau personal.  Dacă informația este cu caracter sensibil, și nu se dorește ca aceasta să treacă prin cancelaria PA, Dragalin îndeamnă ca aceasta să fie transmisă printr-un plic, semnat: „Confidențial, Veronica Dragalin”.

„Vă asigur că aceste plicuri nu vor fi desigilate în cancelarie, dar vor ajunge la mine pe masă ca să le deschid eu. Altfel de mesaje, comentarii, sugestii, chiar și încurajări, nu vreau să primesc sau să aud”, a conchis Dragalin.

Șefa PA susține că, potrivit legii, are la dispoziție 45 de zile pentru a investiga cauza. Ea a promis că va face publică decizia adoptată, „chiar dacă sta este ieșit din comun”.

Precizăm că CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs. Detalii – AICI. Procuratura Anticorupție (PA) și-a exprimat în aceeași zi îngrijorarea față de felul în care a fost organizat concursul pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia. PA susținea că este îngrijorată, inclusiv, de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția nu a dat atunci nume și nici nu a oferit mai multe detalii la cine sau ce se referă

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: