PA, după ce a investigat anularea concursului organizat de CSP: Olesea Vîrlan l-a depreciat intenționat pe Ion Munteanu
Full Article 4 minutes read

PA, după ce a investigat anularea concursului organizat de CSP: Olesea Vîrlan l-a depreciat intenționat pe Ion Munteanu

Olesea Vîrlan, fosta membră a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), i-ar fi acordat intenționat cel mai mic punctaj lui Ion Munteanu, fapt care a dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general. Aceasta ar fi acționat în interesul lui Andrei Roșca, care ar fi avut un „interes de răzbunare” față de Ion Munteanu. Concluzia aparține Procuraturii Anticorupție (PA), care a finalizat pe 15 aprilie examinarea procesului penal privind concursul CSP pentru funcția de procuror general.

„Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al Consiliul Superior al Procurorilor, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de procuror general”, anunță PA.

Potrivit sursei citate, probele acumulate în cardul procesului penal ridică o bănuială rezonabilă că, în acordarea unui punctaj „arbitrar și lipsit de obiectivitate și meritocrație de 3,5 candidatului Ion Munteanu”, Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul lui Andrei Roșca, „care avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, din motiv că nu i-a oferit acestuia funcția vacantă de adjunct al Procurorului General”.

„Dacă Andrei Roșca pleca din sistemul Procuraturii de pe funcția de adjunct al Procurorului General, ar fi ridicat cu peste 200.000 lei mai mult în indemnizație și concediul nefolosit decât de pe postul de procuror în cadrul Procuraturii Generale, din care a plecat la 28 februarie 2024 în baza cererii de demisie”, anunță PA.

Sursa citată precizează că, prin acțiunile sale, Olesea Vîrlan a afectat „grav” interesele instituționale ale Procuraturii, imaginea CSP-ului, precum și întregul sistem de justiție al Republicii Moldova.

În rezultatul investigației, procurorul–șef al PA, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenția de abuz de putere (prevăzută de art. 312 alin. (1) Cod contravențional), fiind pornit pe acest fapt, în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, proces contravențional la data de 10 aprilie 2024.

Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1500 la 4500 lei cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

***

Amintim că, pe 28 februarie, CSP a anulat concursul pentru funcția de procuror, după ce acesta fusese câștigat de procurorul-șef adjunct al PA, Octavian Iachimovschi. CSP și-a argumentat decizia prin faptul că fusese constatată o greșeală în acordarea punctajului pentru unul din cei patru participanți. O zi mai târziu, pe 29 februarie, membra CSP Olesea Vîrlan a anunțat că, „din greșeală”, a acordat un punctaj mai mic decât ar fi trebuit candidatului Ion Munteanu – actualul procuror general interimar. Vîrlan a precizat că i-a acordat 3,5 puncte, însă, în realitate, ar fi trebuit să fie 8,5. Pe 4 martie, Olesea Vîrlan a demisionat.

Între timp, pe 1 martie, șefa PA a anunțat că inițiază proces penal privind anularea concursului. Dragalin a spus că va investiga chiar ea desfășurarea și rezultatele concursului. „Nu am primit indicații, încurajări sau instrucțiuni”, a precizat șefa PA.

***

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: