RBK

Încă o moarte suspectă în rândul oficialilor ruși. Fostul șef-adjunct al Direcției antiextremism a MAI s-ar fi sinucis

Vladimir Makarov, fostul șef adjunct al Direcției antiextremism din cadrul Ministerului rus de Interne (Centrul „E”), a fost găsit mort în satul Golikovo, în apropiere de Moscova, scrie Meduza, cu referire la agenția Moskovskii Komsomoleț.  Informația nu a fost confirmată oficial.

Cadavrul lui Makarov a fost găsit în dimineața zilei de 13 februarie, în casa sa de la țară. Potrivit rapoartelor preliminare, acesta s-a sinucis. Moskovskii Komsomoleț relatează că în casă erau păstrate arme de foc.

Generalul-maior Vladimir Makarov a fost demis din funcția pe care o deținea în cadrul Direcției antiextremism a Ministerului de Interne în ianuarie 2023.

Centrul „E” a fost înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în 2008. Este un organism represiv ai cărui ofițeri îi urmăresc pe protestatari și, în special, monitorizează postările din rețelele de socializare care critică autoritățile.

Lanțul deceselor suspecte

De la începutul anului 2022, s-au produs mai multe decese suspecte ale unor manageri de top ruși sau persoane apropiate de structurile de stat. În ianuarie, a fost găsit mort top managerul „Gazprom Invest” Leonid Șuliman (60 de ani). Pe mâinile acestuia au fost depistate răni adânci, iar alături de el – un cuțit și un bilet, în care acesta scria că suferă de dureri cumplite.

Pe 25 februarie, a fost găsit cadavrul lui Alexandr Tiuleakov, director general adjunct al Centrului unificat de plăți al Gazprom (Единого расчетного центра «Газпрома») – considerat trezoreria companiei. Și acest caz a fost calificat drept sinucidere.

Pe 4 martie, în Marea Britanie, a fost găsit mort oligarhul rus Mihail Warford. Poliția a calificat decesul drept „inexplicabil” și a considerat că miliardarul de 66 de ani s-ar fi sinucis.

Pe 18 aprilie, la Moscova, a fost găsit mort fostul vicepreședinte al Gazprombank Vladislav Avaev. Împreună cu aceasta au fost găsite fără viață soția sa de 47 de ani și fiica de 13 ani. Poliția a presupus că Avaev le-a ucis, după care și-ar fi luat viața.

Pe 21 aprilie, în Spania, au fost găsiți morți milioanarul rus, fost top manager al companiei producătoare de gaze Novatek, Serghei Protosenea. Alături de el au fost găsite cadavrele soției sale Natalia și a fiicei-adolescente. Poliția a ajuns la concluzia că omul de afaceri le-a ucis, după care s-a spânzurat.

Pe 17 iunie, a fost găsit mort în cartierul de elită Rublevka din Moscova fostul șef al companiei petroliere Urals Energy Alexei Ogarev (64 ani). Soția acestuia a spus că ar fi murit din motive naturale. Ogarev a fost coleg cu Leonid Diacenko, ginerele lui Boris Elțin și era apropiat de familia primului președinte al Rusiei.

Pe 4 iulie, a murit Iurii Voronov (61 de ani), șeful companiei contractante a Gazprom – Astra Shipping. Bărbatul a fost găsit rănit la cap într-o piscină din Sankt Petersburg. Alături a fost găsită o armă pneumatică.

Tot în iulie, a fost găsit cadavrul generalului-maiorului în rezervă Evghenii Lobacev. Alături de acesta a fost găsit un pistol. Organele de drept au declarat că militarul s-ar fi sinucis.

Pe 1 septembrie președintele consiliului de directori ai Lukoil Ravil Maganov a murit, după ce ar fi căzut de la etajul unui spital din Moscova.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nouă angajați de la M1, inclusiv directoarea nou-numită, se plâng Parlamentului pe conducerea TRM. Reacția lui Țurcanu

Membri ai Consiliului de Programe al televiziunilor „Moldova 1” și „Moldova 2” din cadrul „Teleradio-Moldova” (TRM) susțin că șefia companiei le ignoră atribuțiile. Aceștia au cerut intervenția Parlamentului, menționând că la TRM au fost alocați 137.000 de lei „pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent, fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe și fără organizarea unui concurs de idei”. Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a calificat plângerea drept „o ciudățenie” și i-a acuzat pe membrii Consiliului de inacțiune. Ce ține de bani, Țurcanu a declarat că aceștia au fost alocați „în primul rând pentru pachetul grafic”, în urma unor negocieri directe, în cadrul procedurilor de achiziție. El a precizat că banii au fost alocați înainte ca emisiunea să intre în grilă.

Scrisoarea Consiliului de Programe

Pe 1 iulie, pe online a fost publicată o scrisoare semnată de Consiliul de Programe al televiziunilor „Moldova1” și „Moldova2” din cadrul TRM și adresată Comisiei parlamentare pentru mass-media și comunicații. 

În scrisoare, Consiliul de Programe a declarat că are ca sarcină să examineze proiectele de creație, prezentate în cadrul concursurilor atât de către colaboratorii companiei, cât și de autorii din exteriorul ei, desemnând învingătorul; să evalueze calitatea proiectelor-pilot de emisiuni și a programelor difuzate; să anunțe concursuri de proiecte noi, în conformitate cu necesitățile grilei, atât pentru colaboratorii televiziunii, cât și pentru producătorii autohtoni independenți. 

Consiliul de Programe s-a plâns că aceste atribuțiile sunt ignorate atât de directorul general al companiei TRM, cât și de Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare (CSD), precizând că avizul său nu este solicitat și nu este luat în considerare în procesul de aprobare și finanțare a proiectelor editoriale.

„Un exemplu recent este alocarea sumei de 137.000 MDL pentru un „concept” de emisiune aflată deja în grilă din luna martie a anului curent. Această decizie a fost luată fără o analiză a conținutului de către Consiliul de Programe, fără o justificare clară privind valoarea achitată și fără organizarea unui concurs de idei, fapt ce ridică suspiciuni de cheltuire iresponsabilă a fondurilor publice. Mai mult decât atât, nu ne-a fost oferită posibilitatea de a analiza oportunitatea și relevanța editorială a proiectului, așa cum prevede mandatul nostru”, se arată în scrisoarea Consiliului, care a solicitat să fie analizată această situație în cadrul Comisiei parlamentare și să intervină „pentru restabilirea cadrului legal și a rolului consultativ al Consiliului de Programe în procesul de aprobare a proiectelor de emisiuni”.

Scrisoarea a fost semnată de către nouă persoane, membri ai Consiliului de Programe, printre care: directoarea generală adjunctă (televiziune) Ecaterina Covali-Cheptanaru, conducătoarea artistică Diana Donică, vicedirectorul departamentului radioteleviziune Leonid Melnic, șeful de secție Victor Scodilo, directoarea Departamentului Moldova-2 Ludmila Vasilache, precum și șefa de subdiviziune în radioteleviziune Tatiana Vlas.

Telegram/Index
Telegram/Index

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a primit scrisoarea Consiliului de Programe. Aceasta va fi redirecționată către Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al TRM. Informațiile au fost comunicate pentru NewsMaker de către președinta Comisiei parlamentare, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Reacția directorului TRM

Directorul TRM, Vladimir Țurcanu, a declarat pentru NewsMaker că a văzut scrisoarea și a cerut să i se confirme autenticitatea acesteia.

„Încă nu am primit nicio informație. Referitor la conținut, ce pot să vă spun este că Consiliul de Programe este un consiliu consultativ și toate deciziile se află în dreptul directorului televiziunii, iar trimiterea pe care o fac semnatarii acestei scrisori la modul în care s-a gestionat o situație cu o emisiune este la îndemâna acestui consiliu să se autosesizeze, să analizeze un program și să ia decizii cu privire la acest program. Deci, ce reclamă semnatarii că ar trebui să se facă, trebuie să facă ei înșiși, așa prevede regulamentul acestui Consiliu de programe. E o ciudățenie ce am văzut, nu există nimic temeinic în a se reclama public. (…) Acest consiliu are prerogativa de a analiza programe și în loc să le analizeze face o scrisoare prin care spune că nu le-a analizat. Directoarea, fiind președinta acestui consiliu de programe, putea în orice moment, în ultimele trei luni, să se autosesizeze, să analizeze programul și să dea un verdict. Așa cum are sarcina să facă cu toate emisiunile care sunt la televiziune. Practic ei își recunosc inacțiunea în privința unui program care a început să performeze”, a comunicat Țurcanu.

Potrivit directorului TRM, semnatarii „s-au apucat de o emisiune care performează – emisiunea „Pe față” realizată de Lucia Vieru”. Potrivit lui Țurcanu, emisiunea este văzută drept concurentă în raport cu alte producții realizate în cadrul companiei. „Doar că noi în continuare vom promova tinerii și oamenii cu vederi moderne. (…) Așa că eu interpretez toate aceste încercări ca pe o rezistență care încă există la TRM dar care, nu am nicio îndoială, va fi depășită prin toate metodele pe care le avem la dispoziție”, a adăugat el. „După cum ați văzut, în ultimul an, oamenii care au lucrat mulți ani la televiziune și s-au simțit foarte bine în timp ce în instituție a fost rău încearcă acum să împiedice toate aceste elemente de dezvoltare pentru instituția noastră, ceea ce nu este foarte plăcut pentru că ne-am dori să discutăm despre alte lucruri, profesionale, dar ce să facem? Aceasta este rezistența pe care noi o vedem”, a mai spus Țurcanu.

Întrebat pentru ce a fost alocată suma de 137.000 MDL, directorul TRM a declarat: „În primul rând pentru pachetul grafic și am avut, prin achiziții, negocieri directe. E o procedură absolut legală”. Țurcanu a precizat că suma a fost alocată înainte ca emisiunea să apară în grilă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: