Încă un candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău
Full Article 3 minutes read

Încă un candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, fondat și condus de către fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Chicu și-a desemnat candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău. Este vorba despre Anatol Usatîi, vicepreședintele formațiunii și ex-ministru al Economiei și Infrastructurii. Anterior, și-a anunțat candidatura la funcția de primar al capitalei Ruslan Codreanu.

Anunțul privind candidatura lui Usatîi la funcția de edil a fost făcut de către Ion Chicu.

În cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PDCM din 12 noiembrie 2022, s-a decis:

1. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei va participa la alegerile generale locale din Republica Moldova din anul 2023;

2. Dl Anatol Usatâi, vicepreședinte PDCM, ex-ministru al Economiei și Infrastructurii, a fost aprobat în calitate de candidat al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei la funcția de Primar General al mun. Chișinău”, a anunțat Ion Chicu în seara de 13 noiembrie.

Anatol Usatîi a deținut funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii în perioada noiembrie 2019 – martie 2020. Acesta a revenit în funcție în septembrie 2020, după aproape 8 luni.

Biografia lui Anatol Usatîi

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Usatîi își începe cariera de funcţionar în anul 1998, în calitate de specialist în dezvoltarea drumurilor la Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor, ocupând ulterior funcţii şi la Administraţia de Stat a Drumurilor, dar şi în cadrul unor unităţi de implementare a proiectelor de reparaţie a drumurilor.

În perioada 2010-2015 a fost directorul Proiectului „Reabilitarea Drumurilor”, implementat de Instituția publică „Fondul Provocările Mileniului Moldova” și care prevedea reabilitarea drumului naţional Sărăteni-Soroca.

Din primăvara anului 2015 revine la Guvern, fiind inițial viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, apoi viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, după care secretar de stat la Ministerul Economiei, iar după demisia Guvernului condus de democratul Pavel Filip se angajează ca prim-viceguvernator al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, condus de socialista Irina Vlah.

În noiembrie 2019, după căderea Guvernului Sandu, a fost promovat în fotoliul de ministru al Economiei şi Infrastructurii în cadrul noului executiv condus de Ion Chicu.

În martie 2020, este numit secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, locul de ministru fiind ocupat de Sergiu Răilean. Usatîi revine, însă, în funcția de ministru, peste aproape opt luni, după ce premierul Ion Chicu a revocat din funcție mai mulți reprezentanți din Guvern ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), printre care și Sergiu Răilean.

Revocarea celor patru miniștri, cât și a viceprim-ministrului pentru Reintegrare, desemnați de PDM, a fost replica dată de Guvernul Chicu la decizia formațiunii politice, în frunte cu Pavel Filip, care a anunțat că, după scrutinul din 15 noiembrie 2020, PDM se va retrage de la guvernare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: