Europa Liberă

Încă un pretendent la șefia statului a renunțat să se înregistreze în cursa electorală

Aspirantul la funcția de președinte al Republicii Moldova Constantin Oboroc a anunțat că renunță la lupta pentru fotoliul de șef al statului. Într-o conferință de presă care a avut loc pe 30 septembrie, acesta a recunoscut că nu a reușit să adune numărul necesar de semnături pentru a fi înregistrat în cursa electorală.

Constantin Oboroc a precizat că va returna listele de subscripție Comisiei Electorale Centrale.

„A fost o misiune mult prea complicată. Noi am crezut sincer că acei 47 de oameni, care au primit legitimație să colecteze semnăturile, doar jumătate au plecat să colecteze semnături. Noi nu am avut răspuns la unele întrebări: „Dar cât dați?”. Nu m-am așteptat ca oamenii să ia listele pentru 1 500 de semnături și peste două săptămâni să le aducă goale”, a declarat fostul deputat și ex-vicepremier.

Amintim că, pe 29 septembrie, generalul Ion Costaș, un alt aspirant la funcția de președinte a anunțat că nu se va înregistra în calitate de candidat. Acesta a precizat că a colectat mai mult de 17 mii de semnături în susținerea sa, însă nu vrea să participe în cursa electorală, pentru a nu fi părtaș la „niște abateri legale față de cerințele Constituției”. Anterior,

Anterior și Alexandr Kalinin a anunțat că renunță la inițiativă și a explicat că a luat această decizie după ce un membru al grupului său de inițiativă ar fi fost agresat fizic.

Până în prezent, au fost înscriși de CEC doar 5 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov.

Totodată, CEC a decis să nu îl înregistreze pe Andrian Candu în cursa electorală, pe motiv că nu a întrunit numărul suficient de semnături în susținerea sa. Candu a atacat decizia la Curtea de Apel, care a dat dreptat CEC. Reprezentanții Partidului „Pro Moldova” au anunțat că vor apela la Curtea Supremă de Justiție.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: