În după amiaza zilei de 11 martie, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au lichidat un incendiu care a izbucnit într-un birou din cadrul Policlinicii Spitalului Clinic Republican.
Potrivit datelor IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 13:58.
La fața locului au fost îndreptate două autospeciale de intervenție. Pompierii au reușit lichidarea arderii la ora 14:19, dar și au evacuat circa 200 de persoane de la etajele doi și trei pentru a evita riscul de intoxicație a acestora cu produsele de ardere.
În urma incendiului au fost afectate parțial bunuri materiale din interiorul biroului. Nici o persoană nu a avut de suferit.
Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.
Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.
Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.
„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.
În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.
„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.
Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.
„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.
Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.