Indexarea pensiilor de la 1 aprilie. Ministrul Alexei Buzu: „Puterea de cumpărare a pensionarilor a fost păstrată”
Full Article 2 minutes read

Indexarea pensiilor de la 1 aprilie. Ministrul Alexei Buzu: „Puterea de cumpărare a pensionarilor a fost păstrată”

Puterea de cumpărare a pensionarilor a fost păstrată în acest an. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu. Oficialul a mai spus că pe termen mediu, pensiile vor continua să crească în Moldova. 

„Puterea de cumpărare a pensionarilor a fost păstrată. În acest an se așteaptă o inflație de 6%, deci pe termen mediu pensiile vor continua să crească. Noi avem alte mecanisme, de exemplu dacă economia crește, creșterea economică este transpusă în creșterea de pensii”, a declarat ministrul, în cadrul emisiunii Rezoomat, scrie realitatea.md.

În context, Buzu a explicat de ce autoritățile au majorat în acest an salariile miniștrilor, dar nu au indexat cu o cifră mai mare pensiile cetățenilor.

„Creșterile salariale din sectorul public au fost mult mai mici comparativ cu sistemul de pensii. Salariile au crescut, dar avem 16 miniștri. Nu este un exemplu, dar avem în Republica Moldova 660 de mii de pensionari. Chiar dacă ridici pensia și cu 10-50 de lei, în final este o sumă destul de mare. Doar indexarea din acest an a făcut mai mult decât investițiile din fondul de dezvoltare regională și locală, dar și altele. Dacă noi indexam la 30 de procente, această diferență trebuia să o găsim în altă parte, respectiv să tăiem din bugetul de stat pentru sănătate, ordine publică, educație și altele”, a mai spus ministrul.

Potrivit oficialului, indexarea pensiilor din acest an a costat peste 3 miliarde de lei.

De menționat că de la 1 aprilie 2023, prestațiile de asigurări sociale, inclusiv pensiile și unele prestații sociale de stat, vor fi indexate cu 15%. Din aprilie cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: