Înfrângere pentru comuniști la CC. Constituționalitatea decretului prin care a fost demis Stoianoglo nu va fi verificată
Full Article 2 minutes read

Înfrângere pentru comuniști la CC. Constituționalitatea decretului prin care a fost demis Stoianoglo nu va fi verificată

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea privind verificarea constituționalității decretului președintei Maia Sandu privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, care a fost depusă de cinci deputați comuniști. Decizia a fost pronunțată pe 11 iulie. 

Sesizarea privind controlul constituționalității decretului președintei Republicii Moldova cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general a fost depusă de un grup de deputați comuniști: Diana Caraman, Vladimir Voronin, Oleg Reidman, Nicolai Rusol și Constantin Starîș.

Potrivit sesizării, autorii consideră că decretul prezidențial ar încălca 11 articole din Constituție:

– art. 1, alin. 3 (Statul Republica Moldova);
– art. 6 (Separația și colaborarea puterilor);
– art. 7 (Constituția, Legea supremă);
– art. 20 (Accesul liber la justiție);
– art. 21 (Prezumția nevinovăției);
– art. 23 (Dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle);
– art. 26 (Dreptul la apărare);
– art. 94 (Actele președintelui);
– art. 124 (Procuratura);
– art. 125 (Procurorul);
– art. 125.1 (Consiliul Superior al Procurorilor).

Curtea Constituțională a examinat sesizarea în cadrul ședinței din 11 iulie.

În rezultat, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea respectivă. Potrivit hotărârii judecătorești, Înalta Curte a constat că o parte din articolele Constituției care s-au invocat a fi fost încălcate nu pot fi analizate în mod individual, iar altele nu au fost argumentate. Capătul de acuzare care se referă la încălcarea articolului 21 – „Prezumția nevinovăției” a fost respins, Înalta Curte constatând că decretul prezidențial nu conține vreo prevedere la o eventuală vinovăție a lui Alexandr Stoianoglo. Iar în privința capătului de acuzare privind încălcarea articolului 125 din Constituție – „Procurorul”, Înalta Curte a ajuns la concluzia că acesta nu a fost încălcat, din contra, șefa statului acționând în conformitate cu prevederile acestuia.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

***

Precizăm că Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. Acesta a fost reținut în octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, iar ulterior activitatea acestuia a fost evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, apoi demiterea prin decret prezidențial, care a fost semnat de Maia Sandu pe 26 septembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: