Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, consideră că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare, pe durata perioadei stării de urgență, a licențelor de emisie a șase posturi de televiziune din R. Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei.
Jānis Mažeiks a menționat că decizia publicată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a fost una „foarte succintă”. Acesta a menționat că, pentru Uniunea Europeană, libertatea exprimării desigur că este un drept fundamental. În același timp, există anumite limitări care sunt posibile pentru acest drept.
„Noi vedem că Republica Moldova este afectată de dezinformare și propagandă, care este legată de războiul din Ucraina și noi la fel am fost martori că aceste canale care au fost suspendate au fost avertizate și amendate de către Consiliul Audiovizualului în trecut. La fel, am văzut că decizia care a fost luată și care a fost publicată, de fapt, de CSE a fost una foarte succintă, urma să mai fie explicată de către guvern și de către Consiliul Audiovizualului ca să lămurească care a fost motivația din spate”, a menționat ambasadorul UE.
Mažeiks le-a sugerat autorităților de la Chișinău să ofere mai multe explicații.
„Aș vrea doar să încurajez autoritățile statului să continue această activitate explicativă pentru a fi clar tuturor de ce a fost luată această decizie, fiindcă inițial a ridicat mai multe semne de întrebare și probabil asta este una din diferențele dintre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și acestea, deoarece în cazul UE este foarte clar pentru ce sunt aplicate anumite sancțiuni, astfel încât să fie pe înțelesul populației și acesta este un aspect foarte important”, a menționat ambasadorul.
Totodată, Jānis Mažeiks a subliniat că Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la un șir de canale care difuzau propagandă.
„În primul rând, după cum am spus, da, într-adevăr, Uniunea Europeană la fel a impus anumite sancțiuni cu privire la un șir de canale care difuzau propagandă. În cazul Republicii Moldova, desigur că la această etapă eu nu vreau să mă implic în politica internă și discuțiile dintre guvernare și opoziție”, a menționat oficialul.
Pe 16 decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.
Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care cer lămuriri de la CSE.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!