Înmatricularea mașinilor în Moldova: actele care nu mai sunt obligatorii

Autoritățile Republicii Moldova sunt aproape de a lansa vânzarea mașinilor complet online și cu livrarea acasă a documentelor și plăcuțelor de înmatriculare. Deocamdată s-a decis simplificarea procedurii de înmatriculare a vehiculelor. Șoferii nu trebuie să se prezinte la ghișee pentru a prezenta mai multe documente, printre care asigurarea RCA sau dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor, totodată nu trebuie să vină cu vehiculul la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru vânzarea/transcrierea dreptului de proprietate a mașinii sau eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare. Precizările au fost făcute de directorul ASP Mircea Eșanu. 

Eșanu a declarat pe 2 mai că a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Acum, a menționat Eșanu, „pentru a reduce vizitele la ghișee, mai multe documente nu mai sunt necesare”.

Nu mai este necesar de a prezenta formulare pe hârtie cum ar fi:

– asigurarea RCA;

– dovada inspecției tehnice periodice;

– dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor.

De asemenea, șoferii nu mai trebuie să vină cu vehiculul la ASP pentru:

– vânzarea/transcrierea dreptului de proprietate a mașinii;

– eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;

– radierea vehiculului.

„Totodată, suntem foarte aproape să lansam vânzarea mașinilor complet on-line, și cu livrarea acasă a documentelor și plăcuțelor de înmatriculare”, a menționat Eșanu.

El a mai spus că procedura de verificare a vehiculului (numere șasiu, caroserie și motor) se face doar la înmatricularea inițială sau reutilarea autovehiculului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind cazul intentat de Vlad Filat la CtEDO

Comitetul de Miniștri, organul decizional al Consiliului Europei, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza intentată de ex-premierul Vlad Filat. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de Curtea Supremă de Justiție.

La 12 iunie 2025, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea hotărârilor CtEDO, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin hotărârii CtEDO. Comitetul de Miniștri a confirmat implicit că decizia Curții Supreme de Justiție de a refuza redeschiderea procesului privind faptele de corupție comise de Vladimir Filat a fost corectă”, a transmis CSJ.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015. Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante de penitenciar.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: