Încă o locuitoare din Transnistria, simpatizantă a opoziției, s-a ales cu dosar penal. Irina Vasilachi, cunoscută în calitate de bloggeriță, ex-candidat la funcția de președinte al Transnistriei și „clarvăzătoare personală” a lui Evghenii Șevciuk, este învinuită de „aplicarea violenței în raport cu un reprezentant al guvernării”. În timpul reținerii sale, ea ar fi înșfăcat milițianul de „organul genital cu mâna, prin pantaloni”. Vasilachi susține că dosarul împotriva sa este fabricat, iar avocații săi insistă asupra numeroaselor încălcări ale drepturilor clientei și s-au adresat deja la CEDO. La rândul său, bloggerița a părăsit teritoriul Transnistriei, temându-se pentru securitatea sa. Ce anume s-a întâmplat cu Vasilachi, de ce juriștii consideră că acesta este un exemplu elocvent al modului în care în Transnistria „sunt fabricate dosare penale” și de ce OSCE este interesat de acest caz – aflați din articolul NM.
Prin ce este cunoscută Vasilachi?
Datorită blogului său de pe YouTube, Irina Vasilachi este astăzi cunoscută ca o clarvăzătoare, art-teraperut, psiholog și întreprinzător. Vasilachi critică pe canalul său conducerea și funcționarii din Transnistria și holdingul „Sheriff”, descrie presupusele scheme de corupție, povestește despre activitatea serviciilor secrete. Canalul are 1300 de abonați și peste 260 de mii de vizualizări. Vlogul are cinci ani, spoturile noi apar sporadic.
Vasilachi a povestit de nenumărate ori că timp îndelungat, a fost „clarvăzătoarea personală” a lui Evghenii Șevciuk, fostul lider al Transnistriei. Anterior, presa din Transnistria scria mult despre ea anume în această calitate.
În anul 2016, Vasilachi a participat la alegerile prezidențiale din Transnistria. Ea a acumulat 0,6% din voturi, fiind votată de 1526 de alegători.
De ce ea a fugit din Transnistria?
Vasilachi a părăsit teritoriul Transnistriei la sfârșitul anului 2020. Ea a luat această decizie după ce pe numele său a fost deschis un dosar penal conform art. 315 p. 1 al Codului penal al Transnistriei „aplicarea violenței în raport cu un reprezentant al guvernării”. Stepan Popovschi, jurist al Centrului de Informare Juridică „Apriori”, avocatul lui Vasilachi, a comunicat această informație pentru NM.
Articolul în baza căruia este învinuită Vasilachi presupune o amendă de la 13 mii până la 31 mii de ruble transnistrene (de la 660 de euro până la 1600 de euro) ori privațiune de libertate pe un termen de la 2 până la 5 ani.
Potrivit afirmațiilor lui Popovschi, înainte ca Vasilachi să părăsească teritoriul Transnistriei, ea se afla în carantină la domiciliu, pentru că o rudă de-a sa era bolnavă de coronavirus. Din această cauză, ancheta în dosarul său a fost prelungită până la 12 ianuarie 2021. Ea avea interdicția de a părăsi teritoriul Transnistriei.
Vasilachi refuză să dezvăluie locul unde se află în prezent.
Cum s-a ajuns până la „violență în raport cu un reprezentant al guvernării”? Cronologie
6 decembrie 2019
Vasilachi a publicat pe canalul său de YouTube înregistrarea video „De unde au apărut în RMN 50 de vagoane de valută străină”. Ea afirma în acest video că în anii 90, atamanul cazacilor transnistreni Igor Nebeigolova a ucis doi deputați.
În replică la această publicație, Nebeigolova a depus o cerere la miliție pe numele lui Vasilachi, învinuind-o de calomnie.
7 aprilie 2020
Avocatul bloggeriței a spus că la 7 aprilie 2020, în baza cererii lui Nebeigolova, milițianul de sector V.B. Hmelnițki a venit în casa lui Vasilachi. Acesta a declarat că ea trebuie să semneze, la secția de miliție din satul Sucleia, un protocol cu privire la infracțiunea administrativă și că această procedură va dura aproape 5 minute.
Vasilachi a acceptat și ei s-au îndreptat spre secția de miliție. De notat că ea era îmbrăcată în haine de casă, nu avea la sine inhalatorul pentru astm (Vasilachi suferă de astm cronic), nici pașaportul și telefonul mobil.
În loc de secția din satul Sucleia, sectoristul a dus-o pe Vasilachi la Secția raională Oktiabrsk a Ministerului de Interne din Tiraspol. Acolo, a fost condusă în oficiul șefului adjunct al secției, maiorul de miliție I.A. Karamanov, unde a fost întocmit un protocol administrativ. Și la Secția Oktiabrsk, și în automobilul de serviciu, Vasilachi a cerut de câteva ori de la milițieni să i se dea un telefon, ca să-i comunice soțului despre situația în care s-a pomenit. Dar de fiecare dată i-au refuzat.
Ulterior, Karamanov a dat indicații sectoriștilor Hmelnițki și A.A. Gunka s-o ducă pe Vasilachi imediat la Judecătoria raională Slobozia. Pe drum, milițienii au decis să modifice traseul și s-au îndreptat spre Departamentul Afacerilor Interne de la Tiraspol. Vasilachi a înțeles că este dusă într-o direcție necunoscută și a cerut să fie eliberată, ca să ajungă singură la judecătorie.
Dar, potrivit afirmațiilor lui Vasilachi, colaboratorii de miliție au ținut-o forțat în automobil, punându-i-se cătușile pe ambele mâini și fiind lovită pe picioare. Sectoristul Gunka filma cu telefonul cele întâmplate: cum ea plângea, striga și ruga să i se desfacă cătușele.
Vasilachi susține că auzea cum Karamanov vorbea la telefon și se interesa „ce să facă cu ea”. Potrivit ei, în discuție, adesea răsuna numele „Ruslan Petrovici”. Se presupune că Ruslan Petrovici este ministrul de interne al Transnistriei, Ruslan Petrovici Mova. După această scenă, ea a fost transferată în alt automobil de serviciu. În acesta, a stat aproape o oră, lângă clădirea Departamentului afacerilor interne din Tiraspol. În tot acest timp, mâinile sale erau încătușate.
Abia peste 4 ore după întâlnirea cu oamenii legii, Vasilachi a fost dusă totuși la Judecătoria Slobozia. I-au scos cătușele doar la intrarea în clădirea judecătoriei.
8 aprilie 2020
În ziua următoare deja, la 8 aprilie, Vasilachi s-a adresat către procurorul general al Transnistriei, Anatolii Gurețki, cu o plângere în care a indicat acțiunile ilegale ale colaboratorilor de miliție și cu rugămintea de a i se oferi îndreptare la examinarea medicală criminalistică a bătăilor la care a fost supusă. Cei de la procuratură au refuzat să-i ofere îndreptarea spre examinare, motivând prin faptul că ea trebuie să se adreseze cu această chestiune către Comitetul de Anchetă.
9 aprilie 2020
Vasilachi a mers de una singură la punctul de traumatologie al Spitalului Clinic Republican pentru a înregistra leziunile corporale care i-au fost pricinuite.
Peste o săptămână, oamenii legii au efectuat o expertiză medico-legală în baza certificatului medical al lui Vasilachi privind stabilirea leziunilor. Expertul nu a putut răspunde la întrebările „despre numărul leziunilor corporale, localizarea lor exactă, mecanismul de formare a acestora și perioada aplicării lor pe motiv că lipsește descrierea clinico-morfologică a actelor prezentate”. Vasilachi nu a fost informată despre efectuarea acestei expertize.
10 aprilie 2020
Fără a examina încălcările admise de colaboratorii de miliție a procedurii administrative, Judecătoria raională Slobozia a declarat-o pe Vasilachi vinovată în baza p. 3 art. 5.62 al Codului contravențiilor administrative al Transnistriei „calomnie”. I-a fost stabilită o amendă în mărime de 2208 ruble transnistrene (circa 111 euro).
Vasilachi a depus o plângere împotriva ordinului Judecătoriei Slobozia, indicând faptul că natura defăimătoare a informațiilor specificate în spotul video nu a fost dovedită. Însă potrivit afirmațiilor avocatului, Judecătoria Supremă a înapoiat plângerea privind încălcarea legii fără să o fi examinat. Instanța a motivat prin faptul că Vasilachi a ratat termenul de contestare.
15 aprilie 2020
Vasilachi a depus la procuratură o cerere cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu de către colaboratorii de miliție ai Secției raionale Oktiabrsk. Însă procuratura a refuzat să deschidă un dosar penal în baza acestei plângeri.
15 iulie 2020
Vasilachi a depus în judecată o cerere privind recunoașterea acțiunilor ilegale ale colaboratorilor MAI – V.A. Karamanov, V.B. Hmelnițki și A.A. Gunka, pe care aceștia le-au săvârșit în timpul desfășurării procedurilor administrative în cazul ei.
Prima ședință a avut loc peste două zile de la depunerea cererii. Lui Popovschi, avocatul său, nu i-au permis să intre în sala de judecată, încălcându-se astfel dreptul lui Vasilachi la protecție judiciară.
13 august 2020
La o nouă ședință de judecată, un reprezentant al MAI a oferit judecătorului ordinul cu privire la intentarea unui dosar penal din 12 august 2020. Lui Vasilachi nu i-au înmânat acest ordin.
Împotriva lui Vasilachi a fost intentat un dosar penal pe motiv de infracțiune care este prevăzută în p. 1 art. 315 al Codului penal al Transnistriei „Aplicarea violenței în raport cu un reprezentant al guvernării”. Potrivit anchetei, în timp ce era încătușată, Vasilachi a înfăptuit o acțiune de violență în raport cu locotenentul superior Hmelnițki.
În baza plângerii lui Hmelnițki, ancheta a stabilit că, aflându-se în automobilul de serviciu al MAI, care era parcat lângă clădirea secției de miliție din Tiraspol, Vasilachi a aplicat violență fizică în raport cu Hmelnițchi „înșfăcând cu mâna organul genital, prin pantaloni, dar și prin îmbrânceală în umăr și șold, de asemenea, a aplicat violență fiziză în raport cu sectoristul Gunka, prin aplicarea unei lovituri cu piciorul peste mână, cauzând astfel durere fizică și suferință unor persoane care sunt reprezentante ale guvernării”.
Popovschi a încercat să conteste decizia cu privire la deschiderea dosarului penal împotriva lui Vasilachi, dar contestarea nu a avut niciun rezultat. Vasilachi nu-și recunoaște vina.
În cadrul aceleiași ședințe de judecată, instanța a luat o decizie prin care a suspendat procedurile cu privire la recunoașterea acțiunilor ilegale ale colaboratorilor MAI.
Ce nu e în regulă în acest sens? „Distracțiile milițienilor” și „fabricarea”
Popovschi a comunicat pentru NM că procedura în dosarul administrativ al lui Vasilachi se desfășoară cu numeroase încălcări. Acesta a reamintit că la 7 aprilie 2020, forțele de ordine au reținut-o pe Vasilachi pemtru cel puțin trei ore, încălcându-i dreptul la libertate și integritatea personală și i-au limitat ilegal dreptul la libertatea circulației. El a menționat că leziunile corporale pe care Vasilachi le-a primit în acea zi din cauza acțiunilor forțelor de ordine înseamnă încălcarea prevederilor privind „interzicerea torturii”.
„Ceea ce s-a întâmplat cu Vasilachi poate fi numit distracție a milițienilor. Fiind încătușată necruțător (până la durere în mâini) cu două perechi de cătușe, blocată pe bancheta din spate de către doi colaboratori ai miliției, a reușit cumva să-l apuce pe unul dintre ei de organele genitale. Și această întâmplare s-a transformat într-un dosar penal real. În al doilea rând, acțiunile acestor colaboratori ai miliției în ziua respectivă în raport cu Vasilachi nu pot fi numite exercitare a obligațiunilor de serviciu”, a menționat Popovschi.
El a menționat că a expediat deja o sesizare către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în care susține că nivelul de cruzime în cazul aplicării cătușelor, cu înregistrarea cu o cameră video a chinurilor ei, permite ca ceea ce i s-a întâmplat lui Vasilachi să fie considerată o tortură.
Juristul menționează că în cazul lui Vasilachi a fost încălcată prezumția nevinovăției, deoarece atragerea la răspundere administrativă a lui Vasilachi (transportarea la Secția de miliție Oktiabrsk, reținerea, transportarea la Judecătoria Slobozia, aplicarea cătușelor) a avut loc cu „grave încălcări ale legii”.
„De asemenea, Vasilachi a fost dusă ilegal la Secția raională de miliție Oktiabrsk, apoi a avut loc reținerea secretă (ilegală), transportarea ilegală la judecătorie, aplicarea ilegală a cătușelor și înregistrarea video ilegală a chinurilor sale”, a completat Popovski.
Acesta a mai menționat că a fost încălcat și dreptul lui Vasilachi la accesul la justiție, la un proces echitabil și ea nu a avut un mijloc eficient de protecție judiciară.
Potrivit afirmațiilor juristului, urmărirea administrativă și cea penală în privința lui Vasilachi constituie un exemplu elocvent de abuz de putere din partea colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei. „Acest caz demonstrează clar ineficiența sistemului justiției din Transnistria și incapacitatea acestuia de a emite decizii împotriva colaboratorilor de miliție care încalcă vădit legislația actuală din Transnistria”, a menționat Popovschi.
Avocatul a declarat că recent, Procuratura Generală a Moldovei a deschis un dosar penal împotriva persoanelor care au încălcat drepturile lui Vasilachi. El a adăugat că dosarul lui Vasilachi este și în atenția reprezentanților Ambasadei SUA și ai Misiunii OSCE.
În luna noiembrie 2020, Vasilachi a depus o plângere la Comitetul de Anchetă din Transnistria în privința unui denunț fals care a fost săvârșit, în opinia sa, de către locotenentul superior de miliție Hmelnițki și locotenentul de miliție Gunka.
Juristul a mai menționat că anume acest denunț fals a fost cauza pentru urmărirea penală în privința lui Vasilachi. Însă deschiderea unui dosar penal în legătură cu denunțul fals i-a fost refuzat. „Urmărirea penală în privința lui Vasilachi pentru pretinsa „violență fizică” în raport cu Hmelnițki reprezintă un exemplu elocvent, cât de ușor se fabrică dosare penale în Transnistria împotriva unor cetățeni care nu au nicio vină”, a comentat Popovschi.
El a subliniat că Vasilachi a fost forțată să părăsească Transnistria și să se ascundă de urmărirea penală ilegală: „Instanțele de judecată au refuzat să evalueze acțiunile ilegale ale colaboratorilor de miliție care, în esență, și-au depășit atribuțiile de serviciu. În această situație în care statele Rusia și Moldova nu i-au oferit lui Vasilachi, la fel ca și altor cetățeni, mijloace de protecție judiciară, ea a fost forțată să procedeze astfel”.
În prezent, Vasilachi refuză să-și dezvăluie locul unde se află. Reamintim că, în dosarul penal deschis în Transnistria ea riscă de la doi ani până la cinci ani privațiune de libertate sau amendă.
Ce zic autoritățile locale și OSCE?
NM s-a adresat după comentarii detaliate în dosarul lui Vasilachi către Comitetul de Anchetă și Ministerul Afacerilor Interne din Transnistria, precum și către administrația președintelui Transnistriei, Vadim Krasnoselski. La momentul publicării articolului, nu am primit răspunsuri. Imediat ce instituțiile respective vor răspunde, NM va publica și comentariile lor.
Misiunea OSCE în Moldova a confirmat pentru NM că este la curent cu situația privind dosarul lui Vasilachi și monitorizează evoluția acestuia. La fel ca și alte cazuri de acest gen, acesta a devenit parte a discuțiilor cu reprezentanții de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Misiunea OSCE în Moldova este la curent cu situația privind dosarul Irinei Vasilachi și monitorizează atent situația din domeniul drepturilor omului în Transnistria. Misiunea menține contacte sistematice cu partenerii respectivi pentru a discuta aceste chestiuni și pentru a crește nivelul de informare despre standardele internaționale în domeniul drepturilor omului. De asemenea, noi abordăm cu ambele părți probleme referitoare la condițiile de arestare și privațiune de libertate, pentru a asigura drepturile omului”, a răspuns serviciul de presă al OSCE la solicitarea NM.