Insolvabilitate fictivă? 4 moldoveni – cercetați în dosarul unei întreprinderi cu fondator din Rusia, sancționat internațional
Full Article 3 minutes read

Insolvabilitate fictivă? 4 moldoveni – cercetați în dosarul unei întreprinderi cu fondator din Rusia, sancționat internațional

Patru moldoveni sunt cercetați de procurori într-un dosar care vizează o întreprindere mixtă din Chișinău, a cărei fondator este o companie din Rusia – sancționată internațional. Doi dintre aceștia sunt din conducerea întreprinderii mixte, alți doi – din conducerea unei alte companii. Ultima a solicitat în instanța de judecată declararea insolvabilității în privința întreprinderii mixte. Procurorii susțin că insolvabilitatea ar fi fost de fapt creată artificial, pentru a prelua active ale întreprinderii. Acțiunile, au comunicat procurorii, ar fi cauzat creditorilor întreprinderii mixte pierderi considerabile. Informația a fost comunicată pe 4 octombrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Reprezentanții PCCOCS au anunțat că patru cetățeni ai Republicii Moldova, din conducerea a două companii, sunt cercetați în dosarul care vizează o întreprindere mixtă din Chișinău, a cărei fondator este o companie din Rusia – sancționată internațional.

Doi din bănuiți sunt un bărbat și o femeie din conducerea întreprinderii mixte. „Anterior cu funcție de conducere în așa-zisele „autorități” din stânga Nistrului, care activând la întreprindere făcea naveta la Chișinău”, au adăugat reprezentanții PCCOCS.

Alți doi – un bărbat și o femeie – din conducerea unei companii din Moldova, care a solicitat în instanța de judecată declararea insolvabilității în privința întreprinderii mixte.

„Insolvabilitatea ar fi fost de fapt creată artificial, în condițiile în care întreprinderea avea capacitate de plată suficientă, ca să poată preveni formarea datoriei de peste 12.000.000 lei față de salariați, în 2022-2024, precum și ca să le poată achita salariile ulterior formării datoriei”, au menționat reprezentanții Procuraturii.

Cele două persoane care au solicitat declararea insolvabilității întreprinderii mixte, au adăugat procurorii, „ar fi făcut-o cu scopul preluării unor active ale întreprinderii, în contextul în care întreprinderea refuzase anterior”. Prin urmare, acțiunile le-ar fi cauzat creditorilor întreprinderii mixte pierderi considerabile.

După cum a menționat PCCOCS, pe 2 octombrie, au fost efectuate percheziții la sediile ambelor companii, automobile și domiciliile bănuiților. Au fost ridicate „documente scrise și electronice, pentru cercetare și coroborare cu probele deja deținute”.

Amintim că, pe 2 octombrie, reprezentanții PCCOCS anunțau despre efectuarea unor acțiuni procesual-penale, în Chișinău, într-un dosar de abuz de serviciu și insolvabilitate fictivă – infracțiuni care au cauzat prejudicii considerabile mai multor persoane și unor companii. Se menționa că acțiunile procesual-penale vizează activitatea unei întreprinderi mixte, a cărei fondator este o companie din Rusia, inclusă în lista sancțiunilor internaționale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: