facebook/moldovagaz

Instituțiile care vor fi protejate în cazul crizei energetice: Guvernul aprobă un nou regulament

Instituțiile medicale, grădinițele și școlile vor beneficia de protecție prioritară în cazul unor crize energetice, conform unui nou regulament aprobat de Guvern în ședința de miercuri, care definește măsuri detaliate pentru prevenirea și gestionarea situațiilor excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, include 29 de scenarii de criză și măsuri corespunzătoare pentru minimizarea impactului acestora asupra populației și economiei.

Planul detaliază acțiuni preventive și de intervenție, de la creșterea capacității de producție la reducerea exporturilor de energie electrică, redistribuirea sarcinilor în rețea și restaurarea rapidă a infrastructurii afectate. Scenariile includ lipsa de combustibil, atacuri rău intenționate, condiții meteorologice extreme și deficiențe generale de aprovizionare cu resurse energetice.

În cazul unor deficiențe de combustibili fosili, operatorul sistemului de transport (OST) poate solicita producătorilor creșterea capacității de producție la maximum. De asemenea, vor fi anulate temporar exporturile de energie și suspendate lucrările de întreținere sau investiție asupra echipamentelor critice. OST va colabora cu operatorii din țările vecine pentru a solicita ajutor de urgență, conform acordurilor bilaterale.

Un alt scenariu prevede suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării masive a dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor redistribui sarcinile în rețea și vor implementa programe de gestionare a cererii. Operatorii sistemelor de distribuție (OSD) vor analiza încărcarea rețelelor și vor lua măsuri pentru consolidarea infrastructurii, inclusiv prin suplinirea stocurilor de echipamente.

„Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă doar 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este limitată la doar 315 MW, insuficientă pentru a satisface cererea totală. Proiectele de interconexiune în desfășurare, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, vor îmbunătăți situația, însă acestea nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025”, se menționează în comunicatul ministerului Energiei.

***

Menționăm că Guvernul Republicii Moldova a propus Parlamentului instituirea stării de urgență pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie, din cauza riscului iminent de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Decizia vine în contextul incertitudinilor legate de prelungirea contractului de tranzit al gazelor naturale dintre Federația Rusă și Ucraina, care expiră la finalul anului 2024.

La 5 noiembrie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, directorului general de la Energocom, Victor Brînzari, și membrului Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Această cerere a fost legată de nemulțumiri privind gestionarea sectorului energetic în actualele condiții de vulnerabilitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: