Instrumentarea cauzelor penale să va face în lipsa persoanei, dacă aceasta se eschivează. Iar bunurile vor putea fi confiscate
Full Article 3 minutes read

Instrumentarea cauzelor penale să va face în lipsa persoanei, dacă aceasta se eschivează. Iar bunurile vor putea fi confiscate

Dosarele penale ale persoanelor care se eschivează de la acțiunile desfășurate de organele de drept vor putea fi instrumentate în lipsa acestora, iar bunurile lor vor putea fi confiscate, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare. Guvernul a aprobat pe 1 iunie o hotărâre prin care va fi înaintat cu titlu de inițiativă legislativă în Parlament un proiect de lege în acest scop.

Potrivit Ministerului Justiției, inițiativa are drept scop perfecționarea legislației procesual-penale a Republicii Moldova în partea ce ține de procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care persoana se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, va fi posibilă confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

 „Prin această inițiativă legislativă se propune introducerea unui mecanism de deblocare a activității procurorilor, care prevede efectuarea unei proceduri speciale la faza de urmărire penală în partea ce ține de înaintarea învinuirii și acuzării în absența învinuitului. Totodată, pentru a asigura respectarea drepturilor și intereselor învinuitului, dar și pentru a evita eventualele derapaje și abuzuri atunci când se va recurge la acest mecanism, am considerat că este necesară implicarea judecătorului de instrucție în acest proces. Și anume, judecătorul de instrucție va fi cel care va verifica și autoriza finalizarea urmăririi penale, doar dacă procurorul va prezenta suficiente probe prin care va demonstra că acesta s-a eschivat în mod vădit de la urmărirea penală”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco, în cadrul ședinței de Guvern.

De asemenea, ministrul a precizat că, la examinarea demersului înaintat de procuror, judecătorul de instrucție nu se va expune pe fondul cauzei și nici asupra vinovăției sau nevinovăției învinuitului ori asupra încadrării juridice a faptei ce i se impută. Rolul judecătorului de instrucție în acest proces va fi de a verifica dacă într-adevăr locul aflării învinuitului nu poate fi stabilit, iar procurorul a întreprins toate măsurile de căutare a acestuia. Ulterior, judecătorul va constata că fără a recurge la mecanismul de finalizare a urmăririi penale în absența învinuitului, urmărirea penală se tergiversează în mod nejustificat.

În același timp, proiectul de lege prevede un șir de garanții procesuale, cum ar fi dreptul persoanei condamnate în lipsă de a solicita reluarea cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

Potrivit Ministerului Justiției, mecanisme similare celor propuse de Ministerul Justiției se regăsesc în legislația procesual-penală a mai multor țări, cum ar fi România, Ucraina, Georgia, Franța.

Proiectul urmează să fie examinat și votat de Parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: