Serebrian, despre negocierile în format 1+1: Un astfel de format, de fapt, nu există; toți sunt prezenți
Full Article 3 minutes read

Serebrian, despre negocierile în format 1+1: Un astfel de format, de fapt, nu există; toți sunt prezenți

Negocierile în formatul 1+1, în procesul de reglementare transnistreană, reies de fapt din formatul 5+2, întrucât la aceste întâlniri participă toate părțile în calitate de observatori. Precizările au fost făcute de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, așa format ca 1+1 de fapt nu există, iar Chișinăul se gândește inclusiv la „reformarea totală a formatului”. 

La emisiunea „Новая неделя” de la TV8, Serebrian a vorbit despre ultima întâlnire în formatul „1+1” la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol. El a spus că „delegația a fost destul de mare”.

Întrebat ce reprezentanți sunt prezenți la întâlnirea în formatul 1+1, Serebrian a comunicat că reprezentanții „tuturor părților 5+2”. „De fapt este ca o întâlnire secretă a 5+2”, a adăugat el.

„Toți, inclusiv Ucraina?”, l-a întrebat prezentatorul emisiunii pe Serebrian. „Inclusiv Ucraina, da”, a răspuns vicepremierul.

„Așa format ca 1+1 de fapt nu există. Formatul 1+1 reiese cumva din formatul 5+2. Acolo toți sunt prezenți în calitate de observatori. OSCE – în calitate de moderator… Da, 5+2 nu funcționează și nu poate funcționa în aceste circumstanțe. Ce va fi după finalizare războiului din Ucraina este greu acum de spus. Poate va fi reformarea totală a acestui format, poate fi cu totul altă nouă formulă despre care ne gândim. Sunt diferite propuneri care deocamdată sunt în lucru. Vom vedea cum va fi. Acum este devreme să spunem cu va arăta procesul de negocieri după finalizarea războiului din Ucraina”, a adăugat Serebrian.

***

În aprilie 2022, președinta țării Maia Sandu nu excludea că formatul de negocieri „5+2”, privind soluționarea conflictului transnistrean, ar putea fi modificat din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În februarie 2023, președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) Bujar Osmani declara că formatul „5+2” este suspendat. „Sunt alte platforme, formate care au rămas în vigoare: formatul „1+1”, întâlnirile la nivelul reprezentanților politici. Noi încurajăm să se întâlnească cât se poate de des, este foarte important în aceste vremuri volatile să păstrăm canalele de comunicare deschise. OSCE este aici pentru a facilita această comunicare”, menționa Osmani.

În ianuarie 2024, Misiunea OSCE în Moldova anunța despre o întâlnire în formatul „1+1” a reprezentanților politici în procesul de reglementare transnistreană Oleg Serebrian (Chișinău) și Vitalii Ignatiev (Tiraspol). Întrevederea a avut loc la Tiraspol, la sediul Misiunii OSCE – pe 16 ianuarie, cu participarea mai multor reprezentanți ai procesului de reglementare transnistreană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: