VIDEO Serebrian şi Ignatiev, întrevedere la Tiraspol. Chișinăul: vicepremierul a relevat problemele locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru
Full Article 2 minutes read

VIDEO Serebrian şi Ignatiev, întrevedere la Tiraspol. Chișinăul: vicepremierul a relevat problemele locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru

Întrevedere la Tiraspol. Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian se află în discuții cu șefia instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” Vitalii Ignatiev. 

Biroul politici de Reintegrare a raportat că „în aceste clipe, la Tiraspol, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova se desfășoară reuniunea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană”.

„În mesajul său introductiv, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a relevat problemele cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.

Înainte de aceasta, Misiunea OSCE în Moldova a raportat că părțile vor discuta despre taxele vamale și măsurile ulterioare ale Tiraspolului.

***

Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Măsura adoptată de Chișinău a fost criticată de „autoritățile” din stânga Nistrului, inclusiv liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a publicat chiar și o adresare video, în care a îndemnat „autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive”. În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că Tiraspolul din totdeauna a avut o retorică „agresivă” în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor 3 decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri.

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat pe 9 ianuarie, într-un comunicat, că „situația geopolitică tensionată” de-a lungul perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra umplerii trezoreriei și „necesită o revizuire a abordărilor într-o serie de domenii”. În mod special, s-a decis că „de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în Republica Moldova”. De asemenea, Tiraspolul a introdus taxe vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pîrîta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: