Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească

Intervențiile ambulanței de Revelion: 16 intoxicații cu alcool și alte patru cu medicamente

De Revelion, mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au avut nevoie de intervenția ambulanței. În perioada 31 decembrie – 02 ianuarie, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 6812 solicitări. Totodată, la instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2159 pacienți, dintre care 1659 maturi și 500 copii.

Echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical la 1500 pacienți cu maladii respiratorii, urmate de 1306 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 25 pacienți cu sindrom coronarian acut.

Urgențele neurologice au constituit 874 de cazuri, dintre care 86 de accidente vasculare cerebrale.

În perioada menționată, 684 persoane cu diferite traume au solicitat intervenția ambulanței, inclusiv pentru 22 pacienți, care au avut de suferit în urma accidentelor rutiere.

Totodată, la Serviciul de Urgență au fost înregistrate 55 solicitări pe motivul urgențelor infecțioase și 31 pe motivul intoxicațiilor, inclusiv la 16 pacienți cu intoxicație alcoolică, opt intoxicații cu monoxid de carbon și patru cu medicamente.

La fel, timp de 72 de ore, opt persoane cu vârstele cuprinse între 38 și 76 de ani, diagnosticate prezumtiv cu hipotermie și degerături, au beneficiat de asistență medicală urgentă. Patru cazuri de hipotermie de gradul I și II au fost înregistrate raioanele: Hîncești; Nisporeni; Ocnița și Strășeni. Alte patru cazuri de degerături au fost semnalate în mun. Chișinău și raionul Florești. Acești pacienți au fost deserviți operativ de către echipele de pe ambulanță, ulterior au fost transportați la spital pentru tratament în condiții de staționar.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: