Într-o secție de votare din Găgăuzia bate vântul: nici un om nu a ieșit la vot. CEC declară scrutinul valabil în 178 de localități
Full Article 3 minutes read

Într-o secție de votare din Găgăuzia bate vântul: nici un om nu a ieșit la vot. CEC declară scrutinul valabil în 178 de localități

Din cei 650 de locuitori cu drept de vot din Chioselia Rusă, sat din UTA Găgăuzia, nici un om nu și-a exercitat dreptul la vot, până la ora 13:00. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, care a făcut totalurile scrutinului până la această oră. Caraman susține că în 178 de localități în care se desfășoară turul doi al alegerilor locale, prezența la vot a depășit 20 la sută din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Respectiv, aici alegerile pot fi declarate valabile.

Potrivit CEC, până la ora 13:00, peste 162 de mii de moldoveni și-au exercitate dreptul la vot, prezența la urne fiind comparabilă cu cea din primul tur al scrutinului.

„Per ansamblu, procesul decurge într-un regim obișnuit, fără incidente semnificative care să influențeze desfășurarea scrutinului”, a declarat Angelica Caraman.

Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în localitatea Corjova din raionul Dubăsari. 41% din alegătorii înscriși pe listele electorale și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 13:00. La polul opus se află localități din Găgăuzia și Taraclia. În satul Chioselia Rusă din Găgăuzia nici un om nu și-a exercitat deocamdată dreptul la vot, iar timp ce prezența la urne în satul Cotovschi nu se ridică la nici un procent, către ora 13:00. O prezență scăzută la vot a fost înregistrată și în localitatea Salcia din raionul Taraclia. Potrivit CEC, puțin doar peste 2% din alegători au ales să iasă la votare.

În cele opt suburbii ale capitalei, care își aleg primarii din turul 2, prezența la vot este de 16%. Cei mai activi alegători sunt la Vadul lui Vodă, iar cei mai pasivi – la Bubuieci.

La Bălți au votat până la această oră circa 12 la sută din numărul total de alegători, iar la Comrat – 18%.

Și la acest scrutin, cei mai activi sunt persoanele de vârsta a treia, iar cei mai pasivi – tinerii de până la 25 de ani.

Menționăm că Republica Moldova desfășoară duminică, 19 noiembrie, turul doi al alegerilor locale generale. Scrutinul are loc în 273 de localități din țară, în care la alegerile din 5 noiembrie niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi declarat învingător din primul tur. Pentru cele 273 de mandate de primar în turul doi candidează 544 de persoane, 386 dintre candidați sunt bărbați și 158 sunt femei. Din totalul candidaților la funcția de primar, 56 sunt independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: