„Invadarea Găgăuziei pentru avansarea spre Transnistria”. Fostul consilier al lui Putin, despre eventuale scenarii ale războiului
Full Article 3 minutes read

„Invadarea Găgăuziei pentru avansarea spre Transnistria”. Fostul consilier al lui Putin, despre eventuale scenarii ale războiului

Războiul mare de-abia urmează. Se vorbește că în zilele apropiate Kremlinul recurge la încă un val de mobilizări, iar pentru a lipsi Ucraina de livrările de armament occidental, Putin ar putea lovi din nord, de pe teritoriul belarus, de-a lungul graniței Ucrainei cu Polonia, spre Lvov. Altă lovitură, pentru a contracara aprovizionarea prin România, ar putea fi dată în Bugeac, regiune cu o componență etnică complexă și cel mai puțin loială Kievului. Iar extinderea invaziei în autonomia găgăuză și zona transnistreană din Moldova poate conduce la transformarea Chișinăului într-un vasal al Kremlinului. Opiniile aparțin fostului consilier al președintelui rus Vladimir Putin pe probleme economice Andrei Ilarionov. 

„Nimic mai mult decât o ipoteză, dar scheme similare au fost aplicate de Armata Roșie și în cel de-al doilea Război Mondial, în Ungaria din 1956, Cehoslovacia din 1968, Georgia din 2008, Ucraina din 2014”, a adăugat Ilarionov pentru Ukrlife.TV, relatează IPN.

El a mai spus că prin Bugeacul ucrainean din sud-vestul regiunii Odesa trece una din principalele artere de alimentare militară a Ucrainei.

Acest raion, cuprins între râurile Prut, Dunăre și Nistru, spune Ilarionov, „are o componență etnică complicată, cu cel mai scăzut nivel de dispoziții pro-ucrainene și se învecinează cu Găgăuzia, o autonomie teritorială în componența Republicii Moldova, unde nivelul de susținere a lui Putin se ridică la 90 – 99 la sută și care se alătură geografic Transnistriei controlate de Federația Rusă”.

„În aceste împrejurări se poate admite, teoretic, posibilitatea unei operațiuni de desant rusesc în Bugeac, amplasat relativ departe de centrele de rezistență ale Ucrainei și lipsit, presupun, de suficiente capacități de apărare. De aici se poate invada Găgăuzia pentru a avansa spre Transnistria”, a adăugat el.

„Astfel, se poate încerca, în funcție de situație, și schimbarea puterii în Moldova. Știm, că anul trecut a avut loc o asemenea tentativă. Iar noua guvernare a Moldovei ar putea să pună capăt oricărui ajutor Ucrainei via România și Moldova”, a comunicat Ilarionov.

El a ținut să menționeze că scenariile ar putea să pară fantastice, exagerate, „dar acesta poate fi modul de gândire de care se poate ghida Cartierul general al armatei ruse. Aproximativ aceleași scheme au fost aplicate în 2008 în Georgia”, a menționat el.

Referindu-se la eventualul succes al operațiunii de luare în „clește” prin atacarea Ucrainei din nord și din sud, Rusia ar pune stăpânire pe întreaga țară vecină și nu ar mai fi vorba despre acțiuni pe o porțiune limitată a frontului, cum a fost pe 24 februarie. „Dar toate acestea nu sunt decât supoziții, care, dă Doamne, să nu se împlinească”, a conchis el.

De menționat că Andrei Ilarionov a fost consilierul economic al președintelui Vladimir Putin și persoană de încredere a președintelui Rusiei în G8 din 2000 până în 2005.

În mai 2022, Ilarionov a spus că războiul se va încheia fie dacă i se va întâmpla ceva lui Putin sau dacă SUA va avea un nou președinte în 2024, care va oferi Ucrainei sprijinul militar de care are nevoie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: