Investigație Rise Moldova: Transnistria e condusă de cetățeni ai Ucrainei
Full Article 3 minutes read

Investigație Rise Moldova: Transnistria e condusă de cetățeni ai Ucrainei

Primele persoane de la conducerea de facto a Transnistriei dețin cetățenia Ucrainei. Este vorba despre Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Rozenberg, așa-numitul șef al guvernului de la Tiraspol și Vitalii Ignatiev, responsabil de „relațiile externe”. Sunt date prezentate într-o investigație publicată pe 27 iunie de Rise Moldova.

Alexandr Rozenberg (54 de ani) a fost numit în funcția de șef al „guvernului” de la Tiraspol în mai 2022, la inițiativa lui Vadim Krasnoselski, ambii cetățeni ai Ucrainei.

Rozenberg este originar din regiunea Vinița a Ucrainei. Timp de 10 ani, de la începutul anilor 2000, a lucrat în calitate de funcționar public în Transnistria. Iar în ultimii 10 ani – la fabrica de pâine deținută de concernul „Șerif”, care aparține oligarhului Victor Gușan.

Înainte de a prelua funcția de „prim-ministru”, Rozenberg a lucrat timp de câteva luni în calitate de „ministru” al agriculturii și resurselor naturale din Transnistria.

Potrivit Rise Moldova, Rozenberg și familia sa au călătorit în mod regulat în ultimii patru ani în Ucraina, traversând frontiera prin segmentul transnistrean. Rozenberg făcea uz în timpul călătoriilor de pașaportul ucrainean, iar vizitele nu erau mai lungi de trei zile.

Aceștia au vizitat Ucraina și în timpul sărbătorilor de iarnă sau vara. În 2018 și 2019 Alexandr Rozenberg și familia sa au sărbătorit revelionul în Ucraina.

De câteva zeci de ori a vizitat Ucraina și fratele mai mic al „premierului” transnistrean, Serghei Rozenberg, care deține funcția de „deputat” al consiliului raional Grigoriopol. În ianuarie 2019, soția acestuia a publicat pe rețelele de socializare imagini foto și video din stațiunea Bukovel.

Investigație Rise Moldova: Transnistria e condusă de cetățeni ai Ucrainei

rise.md

Fiica „premierului” transnistrean Valentina (27 de ani)  s-a căsătorit cu Evghenii Filonov (34 de ani), originar din Odesa. Acesta ar controla un grup de companii cu afaceri în domeniul construcțiilor, imobiliare, servicii financiare, comerț.

Investigație Rise Moldova: Transnistria e condusă de cetățeni ai Ucrainei

rise.md

Mai mult Filonov este deputat al consiliului regional Odesa, ales pe lista partidului pro-rus „Platforma de opoziție – Pentru viață”. După invazia rusă în Ucraina, liderul formațiunii Victor Medvedciuk (cunoscut drept cumătrul lui Putin) a fost reținut de oamenii legii în timp ce încerca să fugă din țară. În prezent, activitatea partidului este interzisă, însă decizia poate fi contestată în instanța de judecată.

Un alt funcționar transnistrean care deține cetățenia Ucrainei este Vitalii Ignatiev, responsabil de „relațiile externe”. Potrivit ruselor RISE, acesta ar putea deține pașaport diplomatic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: