Colaj NM

Investigație Rise Moldova: Transnistria e condusă de cetățeni ai Ucrainei

Primele persoane de la conducerea de facto a Transnistriei dețin cetățenia Ucrainei. Este vorba despre Vadim Krasnoselski, liderul nerecunoscut al regiunii, Alexandr Rozenberg, așa-numitul șef al guvernului de la Tiraspol și Vitalii Ignatiev, responsabil de „relațiile externe”. Sunt date prezentate într-o investigație publicată pe 27 iunie de Rise Moldova.

Alexandr Rozenberg (54 de ani) a fost numit în funcția de șef al „guvernului” de la Tiraspol în mai 2022, la inițiativa lui Vadim Krasnoselski, ambii cetățeni ai Ucrainei.

Rozenberg este originar din regiunea Vinița a Ucrainei. Timp de 10 ani, de la începutul anilor 2000, a lucrat în calitate de funcționar public în Transnistria. Iar în ultimii 10 ani – la fabrica de pâine deținută de concernul „Șerif”, care aparține oligarhului Victor Gușan.

Înainte de a prelua funcția de „prim-ministru”, Rozenberg a lucrat timp de câteva luni în calitate de „ministru” al agriculturii și resurselor naturale din Transnistria.

Potrivit Rise Moldova, Rozenberg și familia sa au călătorit în mod regulat în ultimii patru ani în Ucraina, traversând frontiera prin segmentul transnistrean. Rozenberg făcea uz în timpul călătoriilor de pașaportul ucrainean, iar vizitele nu erau mai lungi de trei zile.

Aceștia au vizitat Ucraina și în timpul sărbătorilor de iarnă sau vara. În 2018 și 2019 Alexandr Rozenberg și familia sa au sărbătorit revelionul în Ucraina.

De câteva zeci de ori a vizitat Ucraina și fratele mai mic al „premierului” transnistrean, Serghei Rozenberg, care deține funcția de „deputat” al consiliului raional Grigoriopol. În ianuarie 2019, soția acestuia a publicat pe rețelele de socializare imagini foto și video din stațiunea Bukovel.

rise.md

Fiica „premierului” transnistrean Valentina (27 de ani)  s-a căsătorit cu Evghenii Filonov (34 de ani), originar din Odesa. Acesta ar controla un grup de companii cu afaceri în domeniul construcțiilor, imobiliare, servicii financiare, comerț.

rise.md

Mai mult Filonov este deputat al consiliului regional Odesa, ales pe lista partidului pro-rus „Platforma de opoziție – Pentru viață”. După invazia rusă în Ucraina, liderul formațiunii Victor Medvedciuk (cunoscut drept cumătrul lui Putin) a fost reținut de oamenii legii în timp ce încerca să fugă din țară. În prezent, activitatea partidului este interzisă, însă decizia poate fi contestată în instanța de judecată.

Un alt funcționar transnistrean care deține cetățenia Ucrainei este Vitalii Ignatiev, responsabil de „relațiile externe”. Potrivit ruselor RISE, acesta ar putea deține pașaport diplomatic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: