Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram, se comunică într-o investigație a RISE Moldova.
Reporterul RISE a telefonat la un număr indicat în anunț, prezentându-se drept șomer originar din Bălți. Discuția a atins și probabilitatea de a fi expediat pe frontul din Ucraina, precum și „beneficiile” serviciului militar în armata rusă.
Totodată, jurnaliștii de la RISE au reuşit să afle ce funcţii le sunt propuse doritorilor de a fi militari prin contract în cadrul grupului de forţe ruse din stânga Nistrului, cu ce promisiuni sunt ademeniţi locuitorii regiunii, dar și cum se deosebesc condiţiile reale ale serviciului militar de cele din anunţuri.
— Ce funcție aş putea avea în armată? Eu sunt persoană civilă, nu sunt militar…
— Ce aveţi în vedere? Chiar credeţi că e doar cazul Dvs.? Vă pare că toţi se nasc cu puşca în mână? Dacă vrei să înveți, atunci înveți. N-are nicio treabă că sunteți civil! […] Acolo [în armată] există funcții de țintași, mitraliori. Există diferite funcții…
Acesta este un fragment dintr-o discuție de jumătate de oră pe care reporterul RISE a avut-o, la mijlocul lunii iulie 2022, cu unul dintre cei care se ocupă de recrutarea persoanelor pentru serviciul militar în bază de contract în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, formațiune dislocată pe teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene după războiul din 1992.
Numărul lui de telefon era indicat într-un anunț care i-a fost transmis redacției RISE de către unul dintre cititori. În luna iulie, anunțul era distribuit locuitorilor regiunii transnistrene prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram.
Un alt anunț similar, dar cu un alt număr de telefon, reprezintă un poster. Acesta a fost transmis redacției de către un alt cititor. Potrivit acestuia, anunțul a fost observat pe la mijlocul lunii iunie 2022 la una din stațiile de așteptare a transportului public din orașul Tiraspol.
Posterul înfățişează un bărbat în uniformă militară pe fundalul steagului rus cu mesajul: Serviciu militar în bază de contract, alătură-te și tu! Detalii la numărul de telefon: 0779***32.
Cine ar fi recrutorii
Presupușii recrutori, potrivit investigației, se numesc Klimov Serghei Dmitrievici – „deținătorul” numărului de telefon indicat pe poster, și Storojuk Alexei Vladimirovici – numărul lui este indicat în textul anunțului distribuit prin intermediul Telegram.
Reporterii au aflat că atât Klimov, cât și Storojuk, au același loc de muncă: U/M 13962, filiala IFS CSU DMV.
IFS CSU DMV – Instituția Federală de Stat „Comandamentul Strategic Unit al Districtului Militar Vest”, fondată de Ministerul Apărării al Federației Ruse. Conform datelor făcute publice de serviciile de securitate ucrainene, militarii ruşi din cadrul Districtului Militar Vest sunt implicați în invazia militară din Ucraina. „Efectiv, recrutorii din regiunea transnistreană sunt camarazii agresorilor militari din cadrul armatei regulate a Rusiei care a atacat Ucraina în februarie 2022”, comunică RISE.
UM 13962 – În diverse surse deschise (publicații mass-media și portaluri guvernamentale rusești) RISE spune că poate fi găsit descifrarea acronimului: UM13962 — Unitatea Militară 13962. Ea mai este definită și ca GOTR din regiunea transnistreană. Conform unor estimări, efectivul GOTR ar putea număra circa 1.500 de persoane.
RISE a oferit mai multe detalii cu privire la persoanele din anunțurile privind recrutarea voluntarilor din Moldova pentru armata rusă.
Perspectivele serviciului militar în rândurile armatei ruse din regiunea transnistreană
Unul dintre cititorii RISE Moldova a transmis redacției o broșură care conține detalii oficiale despre perspectivele serviciului militar în rândurile armatei ruse din regiunea transnistreană. De broșură cititorul a făcut rost de la o cunoştinţă de-a sa care s-a angajat pe bază de contract în armata rusă.
Broșura listează un șir de funcţii la care poate pretinde solicitantul, după încheierea contractului: ţintaş, cantonier, specialist în camuflare, mitralior, lunetist, şofer, cercetaş, comandant de tun, șef de stație.
Autorii foii volante promit un salariu care porneşte de la 35 de mii de ruble ruseşti (circa 600 de dolari), locuinţă oferită la expirarea a cinci ani de serviciu militar, hrană de trei ori pe zi şi pachete suplimentare cu produse alimentare, un sortiment vast de haine, servicii medicale gratuite, transport până la locul de desfășurare a serviciului, posibilitatea de pensionare după 20 de ani şi avansare în carieră.
Broșura datează încă din anul 2019, deci recrutarea se desfășoară de cel puțin câțiva ani.
Totuși nu toate persoanele angajate în bază de contract se bucură de condițiile anunțate. Reporterul RISE Moldova a reușit să găsească în stânga Nistrului pe prietenul de familie al unuia dintre militari. Din motive de securitate, el a acceptat să discute doar sub protecția anonimatului.
„Rudele le duc cu regularitate „la locul de detașare” merinde (conserve și alte alimente), produse de igienă, medicamente. În martie 2022, personal i-am dus unui militar rus „detașat” (în apropierea pistei de decolare de la Tiraspol) mâncare și niște lucruri adăugătoare, împreună cu o doamnă care îi era rudă apropiată”, a spus persoana.
„Recrutând noi militari prin contract în armată, comandamentul GOTR le promite asigurare deplină. În realitate, însă, familia prietenului nostru este nevoită să-i cumpere, din propriile mijloace, lucrurile necesare”, a mai relatat o persoană din stânga Nistrului.
Reacția Chișinăului
Racolările pentru serviciul în cadrul GORT sunt condamnate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova.
MAEIE, într-un comentariu oferit pentru RISE Moldova, a menționat că așa-zisul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționează în regiunea transnistreană fără acordul autorităților Republicii Moldova, astfel, încălcând principiul de drept internațional.
Poziția respectivă a fost susținută și de Biroul politici de reintegrare a Moldovei. În urma unei solicitări făcute de RISE, instituția a menționat că „poziția autorităților de la Chișinău este clară, univocă și neschimbată că aceste forțe [GOTR] trebuie retrase necondiționat, împreună cu munițiile care sunt ilegal depozitate pe teritoriul țării și reprezintă factori de risc sporit în materie de securitate și ecologie”.
La rândul său, Oleg Beleakov, reprezentantul părții transnistrene în cadrul Comisiei Unificate de Control, explica încă în anul 2021 că „atâta timp cât nu vor fi soluționate chestiunile sensibile de bază ce țin de statutul RMN și de aspectele legate de securitate, este imposibilă examinarea chestiunilor ce țin de activitatea forțelor de pacificare, a GOTR și chiar cele ce țin de misiunea de pacificare în sine”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!