presedinte.md

(FOTO) Investiții și schimburi comerciale. Maia Sandu s-a întâlnit cu Nikol Pashinyan și cu Ilham Aliyev

În cadrul vizitei întreprinse la Bruxelles cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o serie de întrevederi bilaterale. Șeful statului moldovean a avut o discuție cu președintele Azerbaidjanului, precum și cu premierul Armeniei. În urma întrevederilor, Maia Sandu a comunicat despre intenția părților de a realiza acțiuni comune în vederea dezvoltării țărilor. 

În cadrul întrevederii cu Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei, Maia Sandu a declarat că s-a discutat despre oportunitățile de lansare a unui forum de afaceri comun, pentru a explora oportunități de investiții reciproce între Republica Moldova și Armenia.

De asemenea, oficialii au convenit să realizeze acțiuni comune pentru a crește volumul schimburilor comerciale între cele două țări.

În cadrul întrevederii cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, președinta Maia Sandu și-a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării în sectorul energetic, dar și pentru extinderea relațiilor bilaterale comerciale și economice.

presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md

***

Amintim că, astăzi, la Bruxelles se încheie cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. La eveniment participă, pe lângă liderii UE, reprezentanții Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Belarusul și-a suspendat anterior participarea, din cauza sancțiunilor adoptate de UE, după aterizarea forțată, la Minsk, a avionului în care se afla bloggerul Roman Protasevici. Uniunea Europeană este reprezetantă de către președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, reprezentanții Republicii Moldova au semnat mai multe documente importate, cum ar fi cel pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Acesta presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE. Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

De asemenea, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: