Ion Ceban s-a plâns pe guvernare, la Strasbourg: „Voi bate la fiecare ușă pentru a fi auziți”
Full Article 4 minutes read

Ion Ceban s-a plâns pe guvernare, la Strasbourg: „Voi bate la fiecare ușă pentru a fi auziți”

Primarul municipiului Chișinău a întreprins, la sfârșitul lunii martie, o vizită oficială la Strasbourg, Franța. Pe agenda edilului au figurat mai multe întrevederi cu oficiali europeni, precum și participarea la cea de-a 46-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Ceban anunță că a discutat pe platforma forumului despre situația din Republica Moldova, pe diferite domenii. De asemenea, el s-a plâns pe guvernarea de la Chișinău. „Voi bate la fiecare ușă pentru a fi auziți”, a precizat Ceban pe rețelele de socializare. NM a solicitat un comentariu din partea PAS, dar și a Guvernului, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitările expediate.

Ion Ceban a participat, în calitate de primar și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), la lansarea celei de-a 46-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Evenimentul a avut loc la Strasbourg. În declarațiile sale, făcute în fața oficialilor europeni, Ion Ceban nu a ezitat să se plângă pe guvernarea de la Chișinău.

„În calitate de primar, aș vrea să spun că Chișinăul, ca și capitală, este sub o presiune financiară, instituțională fără precedent, după alegerile din toamna anului 2023. Sunt impuse blocaje legale, normative și administrative, care periclitează substanțial activitatea municipiului. Noi considerăm acest lucru drept amestec în procesul administrației publice locale. Marele regret este că toate acestea au loc pe fundalul persecutării de către CNA și alte organe de drept practic a întregii conduceri a Primăriei”, a declarat Ion Ceban în marja forului european.

Edilul le-a cerut, în context, oficialilor prezenți la eveniment, să atragă o atenție sporită și în continuare proceselor care au loc în Moldova.

Situația din Moldova a fost comentată și de primarul comunei Kocevje din Slovenia, Vladimir Prebilic, cu care Ion Ceban s-a întâlnit, în timpul vizitei la Strasbourg. Edilul sloven, care se află în fruntea localității din 2010, a criticat decizia autorităților electorale de la Chișinău de a invalida mandatul de primar de Bubuieci al candidatului MAN, Leonid Umaneț. (Detalii – AICI)

„Am fost îngrijorați să aflăm despre cazul domnului Umaneț, care a fost ales în funcția de primar de Bubuieci dar care, în urma unor decizii contradictorii, a fost declarat ineligibil după ziua alegerilor din pricina unor neclarități cu privire la dovada studiilor acestuia. Credem că astfel de decizii trebuie să fie luate înainte de ziua alegerilor”, a declarat Vladimir Prebilic.

Pe 28 martie, Ion Ceban a publicat pe rețelele de socializare un clip video de aproape jumătate de oră în care anunță întrevederile pe care le-a avut la Strasbourg și subiectele abordate. Edilul nu a ezitat nici de această dată să critice guvernarea.

„Am declarat, în repetate rânduri, că drumul nostru este spre UE și le mulțumesc tuturor partenerilor de dezvoltare pentru sprijin. Totuși, repet, multe din acțiunile pe care le întreprinde astăzi partidul de la guvernare în raport cu toate procesele din țara noastră sunt neconforme acestor standarde europene și noi urmărim aceste abuzuri în toate domeniile. În primul rând, vorbim de presiuni asupra APL, licitații trucate, subjugarea instituțiilor, reforme pe multe dimensiuni profanate sau eșuate, închiderea diferitor instituții media, dar și a altor instituții sociale din țară. (…) Voi bate la fiecare ușa pentru a fi auziți”, a spus Ceban.

ACTUALIZARE: Contactată pentru o reacție, deputata PAS, Doina Gherman, tot ea vicepreședinte al Parlamentului, a declarat: „Primarul Ceban se pricepe la 2 lucruri – la minciuni și la dispariția banilor din bugetul primăriei. 14 milioane pentru 2 zile de curățarea a zăpezii a găsit. „Curățare pe hârtie”, că în realitate timp de o lună locuitorii nu aveau pe unde merge. Dar iată bani pentru asistenții personali, pentru grupele cu program prelungit nu a găsit și a dat afară de la lucru oameni care au în grijă copii cu dizabilități. Primarul Ceban are libertatea de a se victimiza la toate tribunele și de a minți fără să roșească pe toate canalele, îi place democrația. Însă ar fi bine să-și aducă aminte că a fost votat de oameni ca să lucreze, iar dacă nu se descurcă, așa și să spună. Lăsați victimizarea, lăsați minciunile, domnule primar, și apucați-vă de lucru”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: