Ion Ceban vrea un referendum în Chișinău: „300 mln pentru grădinițe și școli sau pe achitarea datoriilor de la Apă-Canal”
Full Article 3 minutes read

Ion Ceban vrea un referendum în Chișinău: „300 mln pentru grădinițe și școli sau pe achitarea datoriilor de la Apă-Canal”

Primarul general Ion Ceban a solicitat ca în municipiul Chișinău să fie organizat un referendum local cu privire la cele 300 de milioane de lei pe care Primăria trebuie să le aloce pentru datoriile de la „Apă-Canal Chișinău”. Edilul susține că oamenii trebuie să decidă cum vor fi cheltuiți acești bani. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău din 10 aprilie. 

„Primăria, din bugetul oamenilor, trebuie să dea aproximativ 300 milioane de lei pentru întreținerea și acoperirea datoriilor precedente și celor formate recent la Apă-Canal, pentru creditele pe care le-au luat alți conducători ai orașului și diferențelor de tarif aproximativ. Este vorba despre o societate pe acțiuni de care nu Primăria trebuie să răspundă. Suntem nevoiți să suferim din cauza deciziilor politice ale ANRE, a oamenilor care primesc mai mult de un milion de lei salariu. Nu vor să ajusteze tarifele și din această cauză chișinăuenii trebuie să achite acești bani din buzunarul Primăriei”, a zis Ion Ceban.

Edilul susține că din acești bani ar putea fi construite șapte grădinițe noi sau ar fi posibilă reparația a cinci străzi asemenea Albișoarei.

„Stimați colegi vă rog să pregătiți o analiză de organizare a unui referendum local pentru ce trebuie să fie cheltuiți acești 300 de milioane de lei. Pentru grădinițe, școli, curți de blocuri sau pe achitarea datoriilor de la Apă-Canal?”, a solicitat primarul general.

***

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 68 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

Pe 2 februarie, primarul Ion Ceban îndemna chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Ceban susținea că de vină pentru situația creată este Guvernul.

În aceeași zi, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.

În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate săptămâna viitoare.

Pe 3 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică declara că s-a autosesizat cu privire la situația creată pe 2 februarie la Apă-Canal Chișinău. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

Ulterior, întreprinderea Premier Energy anunța că așteaptă soluționarea promisă a problemei datoriei Apă-Canal Chișinău până pe 7 februarie. Pe 3 februarie, întreprinderea declara că primarul Ion Ceban și administrația Apă-Canal Chișinău i-a oferit asigurări că vor identifica soluții „pentru stingerea datoriei acestei întreprinderi”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: