Ipoteza de bază în cazul defectării blocului nr. 3 al Termoelectrica. Ce spun specialiștii
Full Article 3 minutes read

Ipoteza de bază în cazul defectării blocului nr. 3 al Termoelectrica. Ce spun specialiștii

Pe 9 februarie au fost prezentate posibilele cauze ale opririi de avarie a blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica, care nu mai funcționează din luna noiembrie 2022. Ipoteza de bază este că „scurgerile în interiorul generatorului ar fi avut loc din cauza formării microfisurilor la punctul de sudare”. „Generatorul electric nr. 3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani”, a precizat reprezentantul Ministerului Infrastructurii Constantin Borosan. 

Secretarul de stat în domeniul energeticii al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan a declarat că ipoteza de bază formulată de comisia de expertiză relevă că „scurgerile în interiorul generatorului ar fi avut loc din cauza formării microfisurilor la punctul de sudare, ca urmare a coroziunii metalului la cordoanele de sudură și corpul generatorului”.

„Toate blocurile energetice de la Termoelectrica au avut incidente de-a lungul timpului, având fiecare peste 300 de opriri de avarii. Durata de exploatare a generatoarelor, stabilită de către producător, este de 25 de ani. Generatoarele au fost puse în funcție în perioada 1976-1980. Degrabă ne apropiem de a doua durată de viață a lor. Generatorul electric nr. 3 și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani”, a adăugat Borosan, relatează moldpres.md.

Reprezentanții Termoelectrica au declarat că lucrările de reparație necesare, în mare parte, au fost executate. Potrivit lor, au fost utilizați în acest sens 1,6 mln de lei. În prezent, întreprinderea este la etapa obținerii coordonării proiectului.

Expertul energetic Sergiu Tofilat a menționat că pentru construcția unei noi centrale electrice de termoficare este nevoie de cel puțin 4-5 ani, iar între timp trebuie reparat utilajul vechi de care dispunem.

***

Amintim că generatorul de la blocul energetic numărul 3 al Termoelectrica s-a defectat în noiembrie 2022, la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent.

Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Potrivit reprezentanților Horus, incidentul produs nu are nimic în comun cu caietul de sarcini pe care l-a realizat compania în cadrul programului de reparație la Blocul energetic numărul 3.

Incidentul a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Este concluzia formulată de „Termoelectrica”, pe 28 noiembrie.

Pe 1 decembrie, Agenția Proprietății Publice a constituit Comisia externă de expertiză pentru a fi elucidată cauza opririi avariate a blocului energetic numărul 3 al S.A. „Termoelectrica”.

Vicepremierul Andrei Spînu anunța, pe 19 ianuarie, că Comisia externă de expertiză constituită de Agenția Proprietății Publice a stabilit cauza preliminară a incidentului. Ministrul preciza că de vină ar fi – „o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: