dailydot.com

Iranul a emis mandat de arestare pe numele lui Donald Trump. Reacția SUA

Iranul a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump şi a cerut ajutorul Interpol pentru a-l localiza și reţine. Alături de liderul de la Casa Albă, Iranul a emis mandate și pentru alte câteva zeci de persoane pe care le consideră vinovate de atacul cu dronă care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani în Bagdad, scrie Mediafax, preluând Aljazeera.

Un procuror din Teheran, Ali Alqasimehr, a declarat luni că Donald Trump, împreună cu peste 30 de alte persoane a fost implicat în atacul din 3 ianuarie care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani. Trump este acuzat de „omor şi terorism”, potrivit agenţiei de ştiri din Iran, ISNA.

Alqasimehr a subliniat că Iranul va continua urmărirea penală chiar şi după încheierea mandatului la Casa Albă.

Procurorul a spus, de asemenea, că Iranul a solicitat să fie emis un „aviz roşu” pentru Trump, cel mai înalt nivel emis de Interpol, solicitând ca agenţia să caute şi să aresteze persoana numită.

În conformitate cu regulie privind o notificare roşie, autorităţile locale efectuează arestările în numele ţării care a solicitat-o. Notificările nu pot obliga ţările să aresteze sau să extrădeze suspecţii.

După ce a primit o solicitare, Interpol se întâlneşte într-un comitet şi discută dacă să distribuie sau nu informaţiile cu statele sale membre.

Este vorba de un „act de propagandă”, a reacţionat Brian Hook, emisarul SUA privind Iranul, citat de agenţia de presă Reuters.

„Evaluarea noastră este că Interpol nu intervine pentru a emite alerte roşii în cazuri de natură politică. Aici este un caz de natură politică. Nu are nicio legătură cu siguranţa naţională, cu pacea internaţională sau cu promovarea stabilităţii. Este un act de propagandă pe care nu îl ia nimeni în serios”, a subliniat Brian Hook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: