Irina Vlah a cerut Guvernului României 4,4 mln de lei și a invitat miniștrii de la București în Găgăuzia
Full Article 3 minutes read

Irina Vlah a cerut Guvernului României 4,4 mln de lei și a invitat miniștrii de la București în Găgăuzia

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a susținut un discurs în timpul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României. Aceasta a mulțumit țării vecine pentru susținere în construcția Liceului „Mihai Eminescu” de la Comrat, însă a menționat că mai este nevoie de 4,4 mln de lei pentru finalizarea lucrărilor. De asemenea, aceasta a invitat Executivul de la București în vizită.

Irina Vlah a menționat că Liceul „Mihai Eminescu” de la Comrat a devenit neîncăpător pentru toți elevii care vor să studieze acolo.

Vreau să încep de a mulțumi Guvernului României pentru suportul esențial în construcția blocului nou de studii pentru liceul Mihai Eminescu din Comrat. Este un liceu cu predare în limba română și ne confruntăm cu o problemă acută – avem mulți copii, care vor să facă școală în limba română, dar nu avem suficiente locuri și folosim chiar și coridoarele. Dacă în 2014, în clasa I, în acest liceu învățau 13 copii, în 2021 aveam 75 de copii. Acesta e rezultatul efortului nostru de a convinge oamenii să învețe limba oficială a statului”, a menționat bașcanul.

Vlah a transmis în mod special un mesaj de mulțumire pentru ex-ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Aceasta a argumentat, însă, că este nevoie de mai mulți bani decât s-a estimat inițial. Mai exact, ar fi vorba de încă 4,4 mln lei.

„Calculele costului proiectului au fost făcute în 2019, până la pandemie. În perioada ce a urmat, au crescut esențial costul materialelor de construcții și al lucrărilor. Suplimentar, au fost identificate volume de lucrări scăpate la etapa licitației inițiale. Astfel, ne-am pomenit în situația în care avem o insuficiență de 4 milioane 400.000 lei pentru a încheia construcția blocului de studii. După cum am menționat, liceul are un deficit acut de locuri și nu putem satisface cererile doritorilor de a face școala în limba română”, a mai menționat guvernatoarea Găgăuziei.

Bașcanul a precizat că, din cauza crizei economice, autoritățile locale nu își permit să aloce resurse din propriul buget. De asemenea, ea a invitat miniștrii în vizită în Găgăuzia.

În acest context, stimate domnule Prim-ministru al României, vă rog să examinați posibilitatea de a ne ajuta să încheiem construcția blocului de studii și să-l transmitem copiilor, începând cu ziua de 1 septembrie a acestui an. Va fi un cadou frumos pentru cei ce urmează să fie viitorul Republicii Moldova. Profit de ocazie și invit colegii din echipa Guvernului României în vizită în Găgăuzia. Vrem să ne cunoașteți mai bine, să vă convingeți că suntem oameni cumsecade și talentați. Vrem să învățăm multe de la Dvs – să atragem investiții în industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT, să elaborăm proiecte și să atragem fonduri europene, să construim o democrație sustenabilă, și multe alte lucruri frumoase”, a conchis Vlah.

În iulie 2019, guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a efectuat o vizită la Iași și s-a întâlnit cu primarul municipiului, Mihai Chirica. Potrivit bașcanului, discuția s-a axat pe schimbul de experiență în atragerea investițiilor în industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT, precum și pe elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare din fondurile Uniunii Europene.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: