Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) informează, într-un comunicat, că a constatat încălcări semnificative în activitatea a două dintre cele mai cunoscute companii de creditare nebancară din Republica Moldova, „Iute Credit” și „Sebo Credit”. CNPF le acuză de practici abuzive privind impunerea penalităților ilegale asupra consumatorilor, scrie Bizlaw.md.
CNPF a declarat că, în urma unor reclamții din partea unui consumator, CNPF a stabilit că „Iute Credit” nu a respectat art. 3 din Legea privind contractele de credit pentru consumatori.
„Au fost constatate încălcări în ceea ce privește nerespectarea regulilor privind contractele de credit cu dobândă flotantă, a modului de calcul al dobânzii și a regulilor aferente elementelor care intră în formula de calcul al dobânzii flotante. Complementar, a fost constatat caracterul ilegal al clauzei prin care se stabilește posibilitatea modificării dobânzii contractuale, în funcție de variația cursului valutar dintre EUR și MDL, și caracterul abuziv al unor clauze cu privire la penalitatea contractuală și rezoluțiune, prin aplicarea cărora creditorul și-a atribuit dreptul de percepție a unor plăți suplimentare, în cazul admiterii restanțelor la plata ratelor de credit scadente”, menționează CNPF.
Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acțiune în instanța de judecată în vederea solicitării constatării nulității clauzelor ilegale constatate.
De asemenea, urmare a unei reclamații depuse de către un consumator, CNPF a constatat o serie de abateri de la cadrul normativ la contractele de credit încheiate de „Sebo Credit”.
„În particular, s-a constatat caracterul abuziv al mai multor clauze contractuale, care vizează aplicarea unei penalități adiționale la penalitatea de întârziere, stabilirea unei penalități suplimentare pentru rezoluțiunea contractului; calcularea comisioanelor de gestiune la prelungire, de concesiune a penalității, de restructurare ș.a., modalitatea de restituire a plăților excedentare și drepturile creditorului cu privire la rezoluțiunea contractului. De asemenea, autoritatea de supraveghere a constatat caracterul ilegal al unor clauze ce se referă la: dobânda creditului și remunerațiilor contractuale, întârzierea plăților pentru o perioadă mai mare de 45 de zile calendaristice, achitarea dobânzii legale, calculate pentru fiecare zi de la data rezilierii până la data achitării depline”, a comunicat CNPF.
Și în acest caz autoritatea de supraveghere va înainta în instanța de judecată o acțiune, în vederea solicitării constatării nulității clauzelor abuzive.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!