European Union in the Republic of Moldova

Jānis Mažeiks: Vedem dezinformare și mituri despre UE, este important să lucrăm cu forțele politice

Uniunea Europeană nu este doar despre slogane, ci despre fapte concrete. În acest sens, este necesară comunicarea cu forțele politice considerate pro-ruse, dar și cu cetățenii, pentru a oferi mai multe informații despre comunitatea europeană. Despre acest lucru a vorbit șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

Noi ceea ce vedem, și sunt convins că vom mai vedea, este dezinformarea despre Uniunea Europeană, mituri precum că sunt niște clauze secrete în acordul privind statutul de candidat, vă asigur, nu așa se lucrează în Uniunea Europeană, dar dezinformarea va continua. Deci, este foarte important să lucrăm cu toate elementele societății, să acoperim diferențele lingvistice. Eu încerc, vedeți, să dau interviuri nu doar la presa de limbă română, dar și la presa care este de limbă rusă și trebuie să le vorbim oamenilor ce este Uniunea Europeană și ce nu este Uniunea Europeană, pentru că circulă niște istorii care de-a dreptul pot să sperie oamenii. La fel este important să lucrăm și cu forțele politice, pentru ca ele să înțeleagă că accederea la Uniunea Europeană este în interesul tuturor”, a spus Mažeiks.

Oficialul s-a referit și la faptul că influența Federației Ruse în Transnistria este una puternică, iar faptul că oamenii de acolo își doresc o relație mai puternică cu Rusia, nu este surprinzător.

Dar important este să privim lucrurile din perspectivă de lungă durată, nu putem face schimbări peste noapte în mentalitatea oamenilor, important este să menținem contactele cu celălalt mal al râului Nistru și să extindem aceste contacte, să nu fie vorba doar de posibilități de comerț, dar să fie și alte posibilități pe care le poate oferi Uniunea Europeană. La un moment dat, întrebarea va fi una foarte directă: vrei să ajungi la nivelul de viață european sau vrei alte standarde de viață? Și atunci, oamenii cred că vor proceda foarte rațional”, a mai declarat șeful Delegației UE.

Jānis Mažeiks a reiterat că Uniunea Europeană mizează pe o soluție politică pentru Republica Moldova și Transnistria, cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: