Joe Biden spune că e „puțin probabil” că racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia
Full Article 2 minutes read

Joe Biden spune că e „puțin probabil” că racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” că racheta care a căzut în Polonia și a omorât două persoane să fi fost lansată de pe teritoriul Federației Ruse. 

Biden a spus că are „informații preliminare care contestă” presupunerea că racheta a fost lansată de armata rusă, relatează Radio Svoboda.

„Nu vreau să spun asta înainte de a face o investigație completă, dar în ceea ce privește traiectoria ei, este puțin probabil să fi fost lansată din Rusia, dar vom vedea”, a spus Biden, adăugând că liderii mondiali vor decide următorii pași după o investigație completă a incidentului.

CNN, citând o sursă NATO, raportează că un avion NATO care a survolat Polonia pe 15 noiembrie a urmărit traiectoria de zbor a rachetei. Astfel, aceștia au oferit datele autorităților poloneze.

Președintele Poloniei Andrzej Duda, într-o adresare de miercuri seara, a spus că rachetele care au căzut pe teritoriul țării ar fi de fabricație rusă. În același timp, autoritățile poloneze nu au dovezi despre cine anume au lansat rachetele. Ancheta este încă în curs de desfășurare, a menționat președintele polonez.

De asemenea, Duda nu a exclus că Polonia va lua în calcul Articolul 4 din Tratatul NATO. Astăzi va avea loc o reuniune de urgență a țărilor membre ale organizației. Articolul 4 permite convocarea de consultări atunci când orice membru NATO consideră că „integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea” sunt în pericol.

Despre căderea rachetelor în apropierea graniței Poloniei cu Ucraina s-a anunțat ieri seara, la scurt timp după informații despre lovituri masive de rachete rusești asupra Ucrainei. Associated Press, citând trei surse americane de rang înalt, a scris că presupusele rachete rusești ar fi trecut granița cu Polonia și au căzut într-o fermă agricolă. La fel, Associated Press, cu referire la trei oficiali americani, declară că rachetele care au explodat în Polonia ar fi putut fi trase de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești. 

***

Amintim că Polonia este stat membru al NATO. Este pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, când un stat membru al Alianței Nord Atlantice ar putea fi afectat de rachetele rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: