Judecătorii care urmau să examineze dosarul deputatului Denis Ulanov s-au autorecuzat. Care este motivul?
Full Article 3 minutes read

Judecătorii care urmau să examineze dosarul deputatului Denis Ulanov s-au autorecuzat. Care este motivul?

Judecătorii care urmau să examineze dosarul deputatului Denis Ulanov s-au autorecuzat. Acest lucru s-a întâmplat la prima ședință de judecată, astăzi, 9 august. În acest dosar, Ulanov este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Dosarul lui Ulanov a fost distribuit unui complet format din trei judecători. Este vorba despre Eugen Beșelea, Ana Cucerescu și Petru Păun. În decembrie 2020, acest complet de judecători a fost format pentru a accelera examinarea dosarelor legate de furtul miliardului.

La începutul ședinței, judecătorii s-au autorecuzat. Ulanov consideră că acest lucru este legat de faptul că judecătorii „nu sunt pregătiți să-și asume riscurile asociate, atunci când CEDO se va ocupa de acest caz”. Magistrații au explicat autorecuzarea prin faptul că au examinat dosarul așa-numiților directori ai Caritas Group, Provolirom și Dracard, care au luat împrumuturi de milioane de dolari de la Banca de Economii în 2014. Pe durata anchetei, cei trei directori au recunoscut că au primit între 100 și 200 de dolari de la holdingul lui Ilan Shor pentru semnarea documentelor și mersul la bancă. În vara anului 2021, cei trei directori au fost condamnați la câte șase ani de închisoare. Judecătorii au menționat că dosarul lui Ulanov și cele ale directorilor sunt interconectate. Prin urmare, au decis să se autorecuzeze.

Cererea de autorecuzare va fi examinată de judecătorul Andrei Niculcea. Alți doi magistrați nu au fost încă numiți.

Denis Ulanov a declarat pentru NM că directorul Provolirom, Ala Guțu, fiind martoră în dosarul lui Veaceslav Platon, l-a identificat pe el ca fiind persoana care i-a dat banii pentru semnarea documentelor. Ulanov a precizat că a expediat mai multe demersuri în adresa Procuraturii, pentru a o atrage pe Ala Guțu la răspundere pentru declarații false. Potrivit acestuia, procurorii i-au respins cererile.

Totodată, Ulanov a spus că în timp ce judecătorii Beșelea, Cucerescu și Păun au examinat dosarul directorilor, el a cerut de mai multe ori să fie chemat la audieri pentru a depune mărturii. Cu toate acestea, nu s-a dat curs solicitărilor sale.

***

Menționăm că în martie 2021 a devenit cunoscut faptul că Procuratura a intentat un dosar penal pe numele lui Ulanov. Ulterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a venit la parlament și a cerut ridicarea imunității de deputat a lui Ulanov. El a explicat acest lucru prin faptul că Ulanov, „acționând în interesul lui Ilan Șor”, l-a ajutat să provoace daune de milioane de dolari statului. Stoianoglo a spus că Ulanov a primit procura de la administratorul companiei Insidown și i-a deschis conturi la Banca de Economii. „În aceste conturi au fost transferați banii furați [de la BEM]”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit acestuia, pentru a acoperi originea ilegală a banilor, Insidown a încheiat un contract fictiv cu Autonura pentru a primi 14 milioane de dolari. Potrivit lui Stoianoglo, Ulanov l-a ajutat pe Șor să primească 23,8 milioane de euro și 12,5 milioane de dolari și în acest mod a provocat statului „pagube în proporții deosebit de mari”. La rândul său, Ulanov susține că dosarul este fabricat, iar el a participat la tranzacție doar în calitate de avocat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: