Magistrații din Republica Moldova îndeamnă repetat politicienii să se abțină din a le critica activitatea. Or, potrivit unui comunicat emis de Asociația Judecătorilor, declarațiile clasei politice la adresa magistraților reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, care afectează, inclusiv, încrederea cetățenilor în integritatea sistemului judiciar.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată „cu regret”, că în ultima perioadă, politicul „a depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare” și, cu derogare de la dispozițiile art. 120 din Constituție, pun în discuție legalitatea și temeinicia unor decizii irevocabile ale Curții Supreme de Justiție.
„Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar. Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești. În această conjunctură, apelăm la responsabilitatea și maturitatea liderilor în comunicările lor publice”, se arată în comunicatul citat.
Judecătorii din Republica Moldova solicită public, așadar, tuturor actorilor politici, să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile și acțiunile lor, conștientizând faptul că declarațiile publice influențează „profund” opinia publică și „pot avea repercusiuni de durată”. Asociația reamintește în acest context că, în virtutea art. 120 din Constituție, actele judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru toți subiecții de drept, indiferent de forma de organizare.
„Formularea unor poziții subiective, cu caracter politic, prin care se critică actele emise de Curtea Supremă de Justiție, nu reprezintă altceva decât negarea prezumției de legalitate a actului de justiție”, precizează .
Amintim că pe 1 august, Curtea Supremă a Justiție a anulat deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP).
Pe 2 august, premierul Dorin Recean a criticat dur hotărârea CSJ și a dat asigurări că toți cei care stau în spatele acestor decizii vor fi trași la răspundere conform legislației. Cu o reacție a venit și președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate. Stamate a calificat hotărârea completului de judecători drept o nouă încercare de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.
Situația din jurul CSJ a fost comentată, inclusiv, de Ambasadele Statelor Unite ale Americii (SUA), ale Regatului Țărilor de Jos și Uniunii Europene (UE). În mesajele postate de cele trei diplomații în Moldova, trase la indigo, ambasadorii SUA, UE și al Olandei se arată convinși că Comisia de evaluare va analiza în detaliu decizia CSJ și va reevalua cei 21 de candidați independent, cu respectarea legii.
Curtea Supremă de Justiție a venit ulterior cu precizări, menționând că „pornind de la principiul supremației legii în activitatea Comisiei de Pre-Vetting, CSJ a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât și celei procesuale.