Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO a Republicii Moldova vor plăti prejudiciile provocate
Full Article 2 minutes read

Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO a Republicii Moldova vor plăti prejudiciile provocate

Judecătorii vinovați de condamnarea la CEDO a Republicii Moldova vor plăti prejudiciile provocate, proporțional gradului de vinovăție stabilit. Judecătorii urmează a fi trași la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentință definitivă a fost stabilită vinovăția lor.

Și procurorii urmează a fi sancționați. Termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de 1 an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanței naționale sau internaționale, dar nu mai târziu de 5 ani de la data comiterii abaterii.

”CEDO a expediat Parlamentului Republicii Moldova o adresă în care a subliniat importanța și necesitatea reglementării, într-un cadru normativ comprehensiv, a mecanismului de aplicare a instituției regresului în contextul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană, întrucât atragerea automată la răspundere disciplinară a judecătorului doar în baza unei hotărâri a Curții Europene de condamnare a statului, fără a demonstra că legea a fost încălcată în mod intenționat de către judecător, constituie o ingerință inadmisibilă în independența judecătorului”, se menționează în nota informativă a proiectului.

În ședința parlamentului din 26 noiembrie, deputații au aprobat în lectura a doua proiectul de lege de modificare a actelor legislative.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: