agora.md

Judecătorul Oleg Melniciuc, căruia statul trebuie să îi achite 500 mii lei, s-ar putea alege cu un dosar pentru hărțuire sexuală: „Sunt nevinovat”

Judecătorul Oleg Melniciuc ar putea fi cercetat penal pentru hărțuire sexuală. Curtea de Apel Chișinău a anulat joi decizia Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) din 27 mai 2022, prin care a refuzat să permită Procuraturii Generale (PG) pornirea urmării penale pe numele acestuia, pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Acum, după decizia Curții de Apel, membrii CSM trebuie să reexamineze sesizarea, scrie TV8

Membrul CSM Ion Guzun a comunicat pentru sursa citată că instituția va reveni ulterior cu o reacție. Acest lucru se va întâmpla după ce membrii Consiliului vor primi decizia motivată a Curții de Apel Chișinău. Subiectul va fi discutat în cadrul unei ședințe cu participarea autorului sesizării, în cazul de față procurorul general și magistratul vizat.

Melniciuc a respins toate acuzațiile, la rândul său, citat de TV8. Mai mult, el califică decizia Curții de Apel drept una „neîntemeiată” și spune că o va contesta.

Amintim că în mai 2022, magistratul Oleg Melniciuc a fost acuzat de o fostă studentă de hărțuire sexuală. Aceasta a depus o plângere la Procuratura Generală. Atunci, procurorul general interimar Dumitru Robu a depus o sesizare către Consiliul Superior al Magistraților prin care solicita permisiunea privind pornirea urmăririi penale în privința lui Oleg Melniciuc. Tot atunci, Oleg Melniciuc spunea că studenta ar fi denaturat lucrurile și i-ar fi înțeles greșit colegialitatea. Judecătorul s-a mai declarat victima unei răzbunări.

Plenul CSM a respins atunci sesizarea, decizia fiind atacată de Procuratura Generală la Curtea de Apel.

Anterior, magistratul Oleg Melniciuc a fost condamnat, în primă instanță, la șapte ani de închisoare cu executare într-un dosar de îmbogățire ilicită. A mai fost cercetat și într-un dosar de trafic de influență. Oamenii legii au investigat luarea unei mite de 100 de mii de euro de către Melniciuc. Dosarul a fost clasat în ianuarie 2020, pentru că nu ar fi existat elemente de infracțiune. În acest caz, Melniciuc a fost despăgubit moral cu jumătate de milion de lei. Ministerul Justiției a anunțat că va analiza decizia Judecătoriei Chișinău și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: