zdg.md

Judecătorul Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător și vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție

Judecătorul Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie. Informația a fost făcută publică de către ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în platoul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, ieri, 4 decembrie. 

„Din informațiile pe care le am eu, domnul Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător și vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Fiind întrebat despre acuzațiile ex-ministrei Justiției, Olesea Stamate, precum că acesta boicotează ședințele Consiliului Suprem al Magistraturii pentru a evita arestarea lui Oleg Sternioanlă, Nagacevschi a declarat:

„Am auzit că sunt asemenea speculații. Eu am intrat în exerciţiul funcţiei la data de 15 noiembrie. Şi până astăzi eu lucrez, figurat vorbind, în condiţii de război. Permanent intervin anumite situaţii care nu-mi permit să mă deplasez la anumite acţiuni”, a argumentat ministrul Justiției.

Mai mult, acesta a declarat că vrea să înțeleagă ce urmărește Olesea Stamate, atunci când îl acuză că îl protejează pe Sternioală.

„Doamna Stamate a fost și a votat o dată pentru ridicarea unor imunități și hotărârea CSM-ului, ridicarea unor imunități, a fost contestată în instanța de judecată de către cel căruia i s-a ridicat imunitatea, și instanța de judecată a suspendat actul emis de către Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv votat de către doamna Stamate. În situația respectivă acel dosar pornit ar putea fi viciat datorită faptului că imunitatea ar fi fost ridicată ilegal, sau cel puțin există anumite suspiciuni”, a declarat Nagacevschi.

Amintim că pe 4 noiembrie, judecătorul Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate printr-o decizie al Consiliului Suprem al Magistraturii, iar apoi reținut. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a suspendat hotărârea CSM. Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore, însă instanța de judecată a respins solicitarea procurorilor de a-l plasa în arest pentru 30 de zile. Acesta este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ucrainenii expulzați din Rusia care au rămas blocați la granița cu Georgia pentru că Moldova le-ar „bloca tranzitul” protestează față de condițiile inumane în care sunt ținuți

Zeci de ucraineni expulzați din Rusia și blocați la granița cu Georgia au protestat în fața punctului de trecere „Verhnii Lars”, cerând acces la apă și condiții umane. În timpul manifestației, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului, potrivit Медуза.

La acțiune au participat între 60 și 70 de persoane. Ei le-au cerut grănicerilor georgieni să le permită accesul în zona duty-free, „măcar ca să poată cumpăra apă îmbuteliată”, scrie Novaia Gazeta Europa, citând participanți la protest.

Potrivit sursei citate, unul dintre protestatari s-a rănit în zona gâtului. Ambulanța ar fi ajuns abia după două ore, însă bărbatul a supraviețuit. El a explicat gestul său prin faptul că, deși a cumpărat bilete de avion din Georgia de două ori, grănicerii nu l-au lăsat să treacă.

Săptămâna trecută, Novaia Gazeta Europa a relatat, citând voluntari, că la punctul de trecere „Verhnii Lars”, de la granița ruso-georgiană, există din 2023 un subsol în care sunt ținuți cetățeni ucraineni expulzați din Rusia și cărora li s-a refuzat accesul în Georgia din lipsa documentelor. În prezent, acolo s-ar afla aproximativ 90 de cetățeni ucraineni – atât foști deținuți eliberați din închisorile rusești, cât și persoane deportate din teritoriile ocupate pentru că au refuzat să colaboreze cu autoritățile ruse.

Voluntarii afirmă că în acel subsol nu există acces la aer proaspăt, hrană adecvată sau asistență medicală.

Amintim că Ucraina a evacuat 43 de cetăţeni ai săi deportaţi din Rusia şi reţinuţi în zona de tranzit de la frontiera cu Georgia în condiţii deplorabile, a declarat sâmbătă, 19 iulie, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, potrivit Agerpres.

„Condiţiile sunt inumane. Sunt privaţi de produsele de primă necesitate: hrană, apă şi condiţii sanitare”, a declarat pentru AFP Maria Belkina, responsabilă a organizaţiei neguvernamentale „Volunteers Tbilisi”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat că a discutat situația cu Ministerul ucrainean de Externe. „Aceştia sunt ucraineni eliberaţi de ruşi din închisori şi colonii penitenciare din teritoriile controlate de Rusia. Diplomaţii noştri lucrează pentru a le asigura revenirea în siguranţă în Ucraina”, a declarat Zelenski.

Anterior, Republica Moldova a fost menționată într-o investigație realizată de BBC, care documentează situația a zeci de cetățeni ucraineni deportați de autoritățile ruse și blocați, de mai bine de o lună, la frontiera dintre Rusia și Georgia. Potrivit sursei citate, aceștia sunt cazați în condiții precare, într-un subsol fără lumină naturală și fără suficiente locuri de dormit. Singura rută disponibilă pentru revenirea în Ucraina – prin Georgia și Republica Moldova – ar fi fost suspendată la începutul lunii iulie. Contactată de NM, Poliția de Frontieră a precizat că accesul străinilor pe teritoriul Moldovei este evaluat individual la punctele de trecere, iar instituția nu adoptă din timp decizii generale privind interdicțiile de intrare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: