wordpress.com

Jurnal TV cere alt moderator pentru dezbaterile dintre Sandu și Stoianoglo. În caz contrar, se „disociază” de eveniment

Jurnal TV nu este de acord ca Gheoghe Gonța să modereze dezbaterile electorale dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații din turul II al alegerilor prezidențiale, pe motiv că acesta nu ar respecta principiul imparțialității. Postul de televiziune a publicat o declarație în care solicită desemnarea unui alt candidat sau, în caz contrar, nu va difuza dezbaterile. 

Jurnal TV își exprimă dezaprobarea fermă față de intenția de a organiza dezbateri electorale dintre cei doi concurenți care au ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, sub moderarea unui „jurnalist” care nu îndeplinește cerințele legale esențiale prevăzute de Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media. (…) Considerăm că este deosebit de important ca dezbaterile electorale, un instrument democratic crucial în informarea alegătorilor, să fie organizate și moderate în condiții care să asigure imparțialitatea, echidistanța, și profesionalismul, așa cum este stabilit prin Regulament. Moderarea unui astfel de eveniment de către o persoană care nu respectă aceste standarde contravine normelor legale și pune în pericol corectitudine și transparența procesului electoral”, se arată în declarația Jurnal TV.

Televiziunea a solicitat organizatorilor dezbaterilor să ia măsuri pentru desemnarea unui moderator care să respecte normele stabilite prin Regulamentul CEC.

În caz contrar, Jurnal TV se disociază de acest eveniment și declară că nu va difuza dezbaterile electorale care nu respectă cadrul legal și principiile de imparțialitate stabilite. Nu putem fi parte la un proces viciat care pune în pericol dreptul cetățenilor la de accede la informații veritabile și echilibrate. Considerăm că respectarea riguroasă a cadrului legal este singura cale prin care se poate asigura un climat electoral sănătos bazat pe corectitudine, transparență și echitate”, se menționează în declarație.

Precizăm că, pe 21 octombrie, Maia Sandu l-a provocat la dezbateri electorale pe contracandidatul său, iar acesta a fost de acord. Stoianoglo și echipa sa au propus ca dezbaterile să fie organizate la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie și să fie moderate de Gheorghe Gonța – lucruri acceptate de Maia Sandu și staff-ul său. Gheorghe Gonța a confirmat pentru NM că a acceptat să modereze dezbaterile.

După ce în spațiul public a devenit cunoscut faptul că Gonța va modera dezbaterile, mai multe persoane care activează în domeniul jurnalismului din Republica Moldova au venit cu reacții în care și-au exprimat nemulțumirea. Aceștia consideră că Gheorghe Gonța nu este potrivit pentru a modera dezbaterile, făcând trimitere la unele dintre acțiunile sale care nu sunt compatibile cu meseria de jurnalist. Ulterior, Maia Sandu a publicat pe rețelele de socializare, pe 22 octombrie, un videoclip în care a menționat că și-ar fi dorit „un moderator independent”, însă a fost nevoită să accepte varianta cu Gheorghe Gonța pentru că echipa lui Stoianoglo insistă asupra acesteia.

În ultimii ani, Gheorghe Gonța s-a remarcat ca un critic activ al președintei Sandu și al actualei guvernări. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE. Iar pe 2o octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Președinției și mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.

***

Turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova va avea loc în data de 3 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: