Jurnalistul rus Timofei Iliușin, reținut în regiunea transnistreană, a fost eliberat
Full Article 2 minutes read

Jurnalistul rus Timofei Iliușin, reținut în regiunea transnistreană, a fost eliberat

Jurnalistul rus Timofei Iliușin, reținut pe 24 iunie – în regiunea transnistreană, a fost eliberat. Anunțul a fost făcut în seara zilei de 26 iunie de publicația SOTAvision, unde Iliușin activa. 

Reprezentanții publicației din Rusia au anunțat că Iliușin i-a contactat și le-a spus că se află la Chișinău. El le-a mai declarat colegilor că a fost ținut într-un centru special de detenție din regiunea transnistreană timp de două zile.  

Amintim, în seara zilei de 24 iunie publicația SOTAvision, care mediatizează despre încălcările drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia, a scris că jurnalistul lor Timofei Iliușin a fost reținut în regiunea transnistreană. Reprezentanții publicației susțineau că Iliușin a luat legătura cu ei și i-au avertizat că el riscă să fie arestat în regiune. Potrivit SOTAvision, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a realiza un produs jurnalistic. The Insider a scris că jurnalistul a fost în regiune și în 2023, atunci prezența sa ar fi fost declarată indezirabilă. În aprilie 2023, jurnalistul anunța că a cerut azil politic în Moldova. Detalii AICI

Pe 25 iunie, Asociația Promo-LEX a cerut Guvernului de la Chișinău, printr-o scrisoare, să intervină de urgență pentru eliberarea jurnalistului rus Timofei Iliușin „dacă acesta se mai află în detenție” în regiunea transnistreană. Totodată, asociația a solicitat autorităților să pedepsească persoanele responsabile de eventuala reținere a jurnalistului. Detalii AICI.

Pe 26 iunie, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au spus că au cerut clarificări Tiraspolului în cazul informației despre reținerea lui Iliușin. Totodată au solicitat „eliberarea necondiționată a jurnalistului”. Biroul a mai spus că a sesizat și instituțiile naționale de resort cu privire la „încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: