Justificarea Procuraturii Anticorupție, după criticile Maiei Sandu: lipsesc 50% din necesarul de procurori și… un sediu funcțional
Full Article 3 minutes read

Justificarea Procuraturii Anticorupție, după criticile Maiei Sandu: lipsesc 50% din necesarul de procurori și… un sediu funcțional

Procuratura Anticorupție (PA) a transmis un apel către autorități privind necesitatea urgentă de sprijin structural și financiar pentru a-și îndeplini eficient mandatul. Instituția se confruntă cu o lipsă critică de personal, având un deficit de aproximativ 50% în rândul procurorilor și al ofițerilor, dar și cu resurse bugetare insuficiente pentru investiții esențiale în logistică și tehnologie de investigare.

PA subliniază că nu dispune de un sediu adecvat și nici de echipamente specializate, aspecte care au fost semnalate și de către Comisia Europeană, precum și de organizații internaționale precum FMI și Banca Mondială.

„Din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”.

PA a salutat, totodată, inițiativa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de a sprijini eforturile de fortificare a instituției, explicând că, începând cu 1 martie 2024, competențele de investigare a infracțiunilor de corupție au fost delimitate, iar Guvernul desfășoară un proces amplu de consolidare a PA, în conformitate cu un plan de acțiune coordonat cu Comisia Europeană și cadrul strategic național anticorupție.

În plus, ca urmare a modificărilor legislative din martie 2024, PA nu mai are atribuții în investigarea corupției electorale. Instituția a sugerat însă că experiența acumulată în acest domeniu ar putea fi valorificată în combaterea acestui fenomen, care rămâne o amenințare pentru securitatea națională.

„Avem convingerea că, măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție în volum deplin conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”, se menționează în comunicatul PA.

***

Menționăm că, președinta Maia Sandu a declarat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Astfel, CSS a solicitat Guvernului „să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție”.

„Am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a comunicat Sandu, urmare a ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 11 noiembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: