Procuratura Generală a calificat drept „iresponsabile” și „contraproductive” acuzațiile lansate anterior de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu și a deputatului din aceeași formațiune, Sergiu Litvinenco, privind faptul că în privința câtorva judecători ai Curții Constituționale ar fi realizate măsuri speciale de investigație.
Într-un comunicat publicat joi, 30 aprilie, reprezentanții Procuraturii Generale menționează că deputatul PAS Sergiu Litvinenco și președinta formațiunii au refuzat invitația Procuraturii de a depune un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe o rețea de socializare în care semnalau pretinsa intimidare și filare a judecătorilor Curții Constituționale.
Aceștia ar fi motivat decizia prin faptul că nu au încredere în organele de drept și că nu pot divulga sursa de informații. Reprezentanții Procuraturii Generale atrag atenția că politicienii respectivi „în alte situații, depun activ denunțuri la Procuratură”.
„Acum două zile, Procuratura Generală a luat act de respectivele postări, iar pentru a clarifica situația, i-a îndemnat să depună un denunț, pentru a da procurorilor posibilitate să inițieze un proces penal, așa cum prevede legea. Cei doi politicieni au refuzat însă să dea curs invitației”, se arată în declarația publicată pe site-ul instituției.
În context, Procuratura Generală menționează că „în alte circumstanțe, acest gen de declarații vor fi calificate ca fiind politice și vor fi lăsate fără examinare.
„Acuzațiile sterile, lansate de dragul PR-ului politic, dar care determină instalarea confuziei în societate și neîncredere în instituțiile statului, le calificăm ca fiind iresponsabile și contraproductive, făcând parte dintr-o serie de tentative de a atrage Procuratura în soluționarea unor conflicte de ordin politic. Atragem atenția asupra necesității asumării responsabilității pentru veridicitatea informațiilor diseminate, precum și procedurilor prevăzute de legislație cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârșirea infracțiunilor, prezentare a probelor și verificare a lor”, se mai arată în comunicat.
Amintim că, pe 28 aprilie, reprezentanții Procuraturii Generale au publicat un comunicat prin care au anunțat că nu au fost autorizate niciun fel de măsuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale (CC).
Aceștia au menționat că au luat act de postările „unor politicieni în acest sens”, însă nu au precizat la cine anume se referă. Cu toate acestea, reprezentanții Procuraturii Generale au scris că autorii postărilor vor fi invitați la sediul instituției, unde li se va aduce la cunoștință ce riscă în cazul denunțurilor false și a calomnioase.
Reacția a venit după ce, acum câteva zile, Maia Sandu și Sergiu Litvinenco au scris că unii judecători ai Curții Constituționale ar fi „filați” și „intimidați”.