Kabul a rămas singurul mare oraș controlat de guvernul afgan. Jalalabad a fost cucerit de talibani
Full Article 2 minutes read

Kabul a rămas singurul mare oraș controlat de guvernul afgan. Jalalabad a fost cucerit de talibani

Talibanii au preluat duminică dimineaţa controlul în oraşul Jalalabad, în estul Afganistanului, capitala afgană Kabul fiind singurul oraş mare controlat încă de guvernul afgan, relatează Digi24 cu referire la AFP.

„Ne-am trezit în această dimineaţă cu steagurile albe talibane în tot oraşul. Sunt în oraş. Au intrat fără luptă”, a declarat pentru AFP Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad.

Talibanii au revendicat, de asemenea, capturarea oraşului. „Cu câteva momente în urmă, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a declarat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora.

În afară de Kabul, numai câteva oraşe mici se află încă sub controlul guvernului. În doar 10 zile, talibanii au preluat controlul în marea majoritate a ţării şi au ajuns la porţile capitalei Kabul pe care acum au încercuit-o complet.

Sâmbătă seara, talibanii au capturat Mazar-i-Sharif, al patrulea cel mai mare oraş din Afganistan şi principalul centru urban din nordul ţării.

Președintele țării, Ashraf Ghani, le-a promis oamenilor că armata se mobilizează, dar până acum rezistența a fost minimă.

Urmare a acestor evenimente, președintele american Joe Biden a autorizat trimiterea de trupe suplimentare în capitala afgană. Șeful Casei Albe a motivat că vrea să se asigure că va fi o „retragere ordonată și sigură” a personalului american și a altor membri ai personalului țărilor aliate, precum și o evacuare sigură și ordonată a afganilor care au ajutat trupele americane și a celor care se află în pericol din cauza avansului talibanilor. În total, SUA vor avea 5.000 de soldați în teren.

Menționăm că violențele s-au intensificat după ce SUA, dar și alte forțe internaționale au început să-și retragă trupele din Afganistan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: