Kaja Kallas și-a început vizita oficială la Chișinău: discuții despre viitorul european al R. Moldova

Vicepreședinta Comisiei Europene și Înaltă Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, a sosit la Chișinău într-o vizită oficială, prima sa oprire fiind o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Potrivit unui comunicat al Delegației UE, în cadrul discuțiilor, oficialii au evidențiat sprijinul constant al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în eforturile de depășire a dificultăților economice și sociale, cauzate de efectele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, s-a discutat despre suportul ferm pentru Ucraina, în depășirea acestui război brutal, care a luat viețile a multor oameni pașnici, inclusiv copii, femei, tineri, bătrâni și a distrus localități întregi.

„Uniunea Europeană pledează ferm pentru pace justă și durabilă”, se menționează în comunicat.

Ministerul de Externe a precizat că oficialii au trecut în revistă progresul obținut în cadrul dialogului politic R. Moldova – Uniunea Europeană, precum și al Parteneriatului în domeniul securității și apărării – primul de acest fel semnat de Uniunea Europeană cu o țară terță.

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi a mulțumit pentru sprijinul Uniunii Europene în efortul de consolidare a capacităților și rezilienței instituțiilor naționale, precum și pentru activitatea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM), care a devenit un partener de încredere pentru autoritățile moldovenești în domeniul consolidării capacităților de gestionare a crizelor și contracarării amenințărilor hibride, inclusiv a celor ce țin de securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. A fost reiterată necesitatea prelungirii mandatului EUPM pentru următorii doi ani.

Tot astăzi, Kaja Kallas a vizitat postul public Teleradio-Moldova.

În perioada 23–24 aprilie, înalta reprezentantă a Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova.

În curând, NewsMaker va publica un interviu filmat în exclusivitate cu Kaja Kallas.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: