Protestele din Kazahstan provocate de o majorare a preţului la gazul lichefiat sunt, probabil, cele mai discutate pe rețelele de socializare. Manifestațiile s-au răspândit atât de rapid, încât au luat prin surprindere întreaga lume. În context, un politolog de la Tiraspol spune că ținând cont de izbucnirea tulburărilor din Kazahstan, motiv pentru care a fost creșterea prețului la gaz, atunci „se poate spune că echipa Maiei Sandu a făcut față bine situației din Moldova”. De cealaltă parte, un fost deputat în Parlamentul RM declară că evenimentele din Kazahstan se vor răsfrânge și asupra politicii din regiunea de est a Europei „și nu neapărat într-un context bun”. NM a făcut o sinteză a comentariilor publicate pe rețelele de socializare la acest subiect.
Fosta deputată a Platformei DA în Parlamentul Republicii Moldova, Inga Grigoriu, a venit cu o declarație care a provocat mai multe reacții pe internet: „Evident că, aproape tot moldoveanul cu cetățenie a R. Moldova, urmărește sau va urmări ultimele evenimente din Kazahstan și se miră cum oamenii de acolo au îndrăznit să protesteze?! Cu ce tupeu? La noi a crescut prețul la gaze cu 120% și nimic!!! Mai mult decât atât, milionul strigă – bravo noii guvernări”, a declarat fosta deputată.
La rândul său, fostul prim-ministru, Ion Sturza, a vorbit despre protestele din Kazahstan și comentariile pe acest subiect în Republica Moldova.
„Nu vă jucați cu gazul! Am văzut cum unii fruntași ai Platformei DA (Inga Grigoriu) mai că nu îndemna la revolte similare cu cele din Kazahstan. Chipurile, voi, moldovenii, slabo?! Despre Kazahstan o să vă povestesc eu, dar altă dată. Poți să fii supărat, frustrat, plictisit, dar nu poți să nu vezi diferența. Un regim de tip sovietic, puțin fardat, cleptocratic și un regim democratic, popular și total anticorupție. Poți să nu știi de „unde iese gazul”, dar trebuie să cunoști originile crizei energetice”, a declarat Sturza.
Politologul de la Tiraspol, Anatoli Dirun, în acest context, a vorbit despre guvernarea Republicii Moldova. „Ținând cont de izbucnirea tulburărilor din Kazahstan, motiv pentru care a fost creșterea prețului gazului, se poate spune că echipa Maiei Sandu a făcut față bine situației de după creșterea prețului gazului pentru Moldova”, a declarat Dirun.
Politologul Arman Goșu a spus că protestele violente din Kazahstan nu seamănă cu cele din Belarus, unde tinerii întindeau flori scutierilor. „La protestele din Kazahstan nu participă femei…. deși am văzut sute de fotografii…. toate sunt cu bărbați hotărâți să se bată cu poliția și jandarmii”, a comunicat el.
Jurnalistul Ilia Chiseliov a vorbit despre creșterea prețului la gaz în Moldova și reacțiile cetățenilor, care potrivit lui „acum sunt toți ocupați cu vacanțe și artificii. „Probabil așteaptă chitanțele pentru luna decembrie”, a adăugat jurnalistul.
Bektur Iskender, jurnalist, fondatorul ediției online kirghize „Kloop”, a spus că ceea ce se întâmplă în Kazahstan este „un necaz comun pentru toți”. „Implicarea trupelor rusești pentru a suprima protestele din Kazahstan este un precedent periculos și pentru Kârgâzstan, cât și pentru întreaga Asie Centrală, și pentru toate țările din Caucaz, și pentru Europa de Est”, a spus jurnalistul.
Gulim Amirkhanova, jurnalistă TV și autoare de programe educaționale în domeniul televiziunii și jurnalismului online în Kazahstan, a venit cu o reacție la acest subiect: „„Rusia, adu trupe” este cea mai bună decizie, da (sarcasm). Orașul a fost dat pentru jefuire, iar noi – locuitorii – am fost abandonați. Fără comunicare, fără internet, fără informații. Și acum armata străină va rezolva această problemă? Cu ce? Prin foc și sabie? Care este prețul acestui ajutor – ocupație?”, se arată în declarația jurnalistei.
Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Dinu Plîngău, a spus că evenimentele din Kazahstan nu puteau fi lăsate necomentate nici de cei din Moldova. „Mai ales că evenimentele de acolo se vor răsfrânge, incontestabil, și asupra politicii din regiunea de est a Europei, și nu neapărat într-un context bun, având tensiunile pe care le avem la granița Ucrainei. În acest context, Federația Rusă poate încerca să atragă din nou atenția lumii asupra problemelor din regiunea în care se află și Republica Moldova”, a declarat Plîngău.
Politologul de la Tiraspol, Andrei Safonov, a declarat că „Uniunea Euroasiatică revine”. „Moscova nu are nimic de așteptat de la negocierile Rusia-SUA și Rusia-NATO. Noile bătălii sunt înainte”, a comunicat politologul.
Președintele Comunității WatchDog Valeriu Pașa a spus că un nou ”Tratat de la Varșovia” pe principiul apărării regimurilor dictatoriale post-sovietice „asta și-a dorit se pare Putin și îi reușește”. „Ironia oribilă a sorții este că anunțul a trebuit să fie făcut chiar de premierul Pashynyan. Or acesta nu ar fi ajuns la putere probabil dacă ODKB acționa similar în cazul revoluției armene. Tot el fiind cel căruia Putin i-a refuzat intervenția ODKB în conflictul cu Azerbaidjanul. Motivarea acțiunii de intervenție în Kazahstan este total contrară statului ODKB (organizația tratatului de securitate colectivă) care permite așa ceva doar în cazul unor agresiuni externe”, a declarat Pașa.